Regija
PREDLOŽENE IZMJENE VOZNOG REDA

Zatraženo uvođenje dodatnih linija za vukovarske učenike
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Ugovor o koncesiji za obavljanje linijskog prijevoza putnika koji Grad ima s prijevozničkom tvrtkom Čazmatrans istječe krajem godine
VUKOVAR - Na nedavnoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara usvojen je prijedlog odluke o odobravanju nacrta ugovora o koncesiji za obavljanje uslužne komunalne djelatnosti linijskog prijevoza putnika na području grada Vukovara.
Naime, postojeći ugovor o koncesiji za obavljanje linijskog prijevoza putnika, koji Grad ima s prijevozničkom tvrtkom Čazmatrans, istječe krajem ove godine. Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, stoga je nužno izabrati novoga koncesionara, a koncesija bi se odnosila na predstojeće dvogodišnje razdoblje. Vukovarski gradski vijećnici najviše su raspravljali o izmjeni postojećeg autobusnog voznog reda te su pri tome izrazili želju da neke linije budu usklađene s potrebama prijevoza učenika do škola.
Tako je gradski vijećnik Srđan Kolar upozorio na potrebu za uvođenjem dodatne autobusne linije za učenike nižih razreda Osnovne škole Siniše Glavaševića koji nastavu završavaju nakon petoga sata pa autobus za prijevoz na Trpinjsku cestu čekaju još jedan ili dva školska sata. Kolar je naglasio kako, kada njihovi roditelji ne mogu doći po njih, ti učenici ostaju ispred zgrade škole, što može donijeti eventualne probleme.
- Može li se za te učenike uvesti dodatna autobusna linija? Svjestan sam kako bi to izazvalo dodatne troškove, no s obzirom na to da se radi o dvanaest do petnaest takvih učenika nije potrebno slati veliki autobus, za njih bi i minibus bio dovoljan - naveo je u svom izlaganju Kolar. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig objasnio je kako je ta problematika do sada bila u nadležnosti Vukovarsko-srijemske županije, a uskoro će biti pod ingerencijom Grada Vukovara.
- Nije jednostavno više autobusa uključiti u prijevoz manjeg broja djece. Držim kako je najbolji put da škola ili razrednici naprave rezime potrebnih polazaka autobusa, pa bismo s prijevoznikom koji obavlja gradski prijevoz mogli napraviti dogovor da linija iz Vukovara prema Trpinjskoj cesti prođe pokraj škole i pokupi učenike - predložio je Čulig.
Predsjednik Vijeća Tomislav Šota izrazio je nezadovoljstvo polascima autobusa u jutarnjim satima rekavši kako učenici u centar Vukovara dođu pola sata prije nego što im počinje nastava. Upitao je postoji li mogućnost da se ta linija pomakne za 15 minuta kako do početka nastave ne bi imali toliko praznog hoda. Postavilo se i pitanje polazaka jutarnjih autobusa prema Borovu naselju, a kako se u kratkom vremenu nisu mogle riješiti sve dvojbe, odlučeno je da će se o voznom redu naknadno pregovarati s koncesionarom.
Na prijedlog da se petkom i subotom uvedu tzv. noćne linije za mlađe sugrađane kojima bi im se omogućio prijevoz do 23.30, Čulig je rekao kako su se u prošlosti te linije pokazale neisplativima.
- Cijena prijevoza je predmet budućeg natječaja, no treba imati na umu kako veći broj polazaka znači i podizanje cijene prijevoza. Stoga treba vidjeti što je optimalna potreba građana - naglasio je.
Dragana Korpoš
Tomislav Šota izrazio je nezadovoljstvo polascima ujutro rekavši kako učenici dođu pola sata prije početka nastave
Voditi računa o radnicima
Kakvu god odluku o polascima autobusa donijeli, njome neće moći biti zadovoljni svi, a u pauzi sjednice čula su se razmišljanja da treba voditi računa o radnicima koji javnim prijevozom odlaze na posao. Eventualno pomicanje bilo kojeg polaska autobusa za petnaestak minuta, kako bi se na taj način olakšalo učenicima, moglo bi dovesti do toga da dio građana Vukovara mora kretati na radna mjesta ranije nego dosada, jer prema novom voznom redu ne bi mogli na vrijeme stići do radnih mjesta.
želja
uskladiti linije i potrebe
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike