Regija
JESEN U BARANJI

Riblji paprikaš kuhalo 180
kuhara i kuharskih ekipa
Objavljeno 9. rujna, 2018.
Sada je sigurno - Belomanastirska fišijada najveća je u Hrvatskoj.
BELI MANASTIR - U subotu je na livadi na Trgu slobode riblji paprikaš kuhalo 180 kuhara iz cijele Baranje i dijela Slavonije. Miris ribljeg paprikaša širio se stotinama metara od trga privlačeći posjetitelje koji možda nisu ni planirali poslijepodne provesti na toj manifestaciji. Osim fiša, u ponudi su bili i šarani u rašljama, brojni izlagači izlagali su autohtone baranjske proizvode. Tročlana komisija imala je posla. U njezinu su sastavu bili vlasnik Kovač čarde, Arpad Šipec, pobjednik četvrte sezone RTL-ova kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj" Kristijan Benić te čovjek koji se brinuo o obrocima Vatrenih tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji, glavni kuhar hotela Osijek Tomica Đukić.
- Mora se priznati da ih je bilo i loših, pregustih ili prerijetkih, jako slanih i gorkih, možda zbog stare paprike. Selektirali smo vrhunske i njima se posebno pozabavili. Po meni, riblji paprikaš mora biti ugodan oku, juhast i gust istovremeno, uz lijepe potkove i boju. Lijepo je vidjeti kada po njemu, umjereno, plivaju točkice od riblje masti, pa čak i paprike - priča Đukić, dodajući kako se slaže s prijedlogom da se organizira državno prvenstvo u kuhanju ribljeg paprikaša, na način da se u Slavoniji i Baranji, regiji najpoznatijoj po toj deliciji, održi nekoliko izlučnih natjecanja i na kraju organizira skup najboljih. To je, na neki način, misao vodilja organizatora belomanastirske fišijade, TZ Baranje i Grada Belog Manastira.
- Od belomanastirske fišijade, koja je izašla iz gradskih okvira, želimo napraviti respektabilnu manifestaciju koja će privući kuhare iz cijele Hrvatske a ne samo iz Baranje i naše županije - uglas pričaju Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, naglašavajući kako su brojni hrvatski gradovi po nečemu poznati, pa se pitaju zašto baš Beli Manastir ne bi bio središte Hrvatske kada je riječ o kuhanju ribljeg paprikaša. Slično razmišlja i dožupan Goran Ivanović, koji je, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zajedno s Robom, simboličnim paljenjem vatre otvorio najveću hrvatsku fišijadu. Komisija je odlučila da je najbolji paprikaš skuhala ekipa HDZ-a Branjin Vrh, drugi je bio Boris Vinković, a treća ekipa F1. Dodijeljene su nagrade za najstarijeg (Đuro Sović, 99 godina) i najmlađeg (Dino Klobučar, 7 godina) sudionika te nagrada za najljepši stol (Daljočanke). Prema procjeni organizatora, fišijada i dodatni sadržaji privukli su više od 3000 ljudi.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

PITOMAČA, ČAĐAVICA, ŠPIŠIĆ-BUKOVICA

Proglašena elementarna nepogoda za tri općine

PP ORAHOVICA KRENUO SA ŽETVOM PŠENICE NA 2800 HEKTARA

Žetva uranila zbog toplinskog vala

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz