Regija
REGIONALNO OCJENJIVANJE SIROVA

Šampion je sir Ivana Gašića iz Beketinaca
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Kuhani kravlji sir s vlascem s OPG-a mladog Ivana Gašića komisija je ocijenila najvećim mogućim brojem bodova
KOŠKA - Kuhani kravlji sir s vlascem s OPG-a ovogodišnjeg najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Ivana Gašića iz Beketinaca šampion je regionalnog ocjenjivanja sira i drugih mliječnih proizvoda koje je održano u Koški.

Sirarstvo sve značajnije

Četveročlana je komisija Gašićev sir ocijenila najvećim mogućim brojem bodova, 20. Drugo je mjesto pripalo polutvrdom kuhanom kozjem siru u ulju s OPG-a Darija Geta iz Bilja, a treće kuhanom kravljem siru s koprom i paprikom s OPG-a Ilije Perića iz Viškovaca. Ocjenjivačko povjerenstvo ocijenilo je ukupno pristiglih 38 uzoraka pretežno kravljih, ali i kozjih te ovčjih mliječnih proizvoda. Zlatnu medalju dobilo je šest uzoraka, 10 srebrnu, šest brončanu, a četiri priznanje.
Ovo je prvo regionalno ocjenjivanje sirova i drugih mliječnih proizvoda malih proizvođača Osiječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske te dijela Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije održano u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Saveza "SirCro", Općine Koška, Udruge žena općine Koška, Osječko-baranjske županije i Udruge malih sirara Osječko-baranjske županije SIROS.
Iako je stanje u mljekarstvu loše, naši proizvođači imaju kvalitetan proizvod, a kako bi dokazali tu kvalitetu, proizvode je potrebno i ocijeniti. Tijekom rujna Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, zajedno sa Savezom malih sirara RH "SirCRo" te u suradnji s lokalnim nositeljima ruralnog razvoja, organizira ukupno šest regionalnih ocjenjivanja mliječnih proizvoda malih proizvođača na kojima mogu sudjelovati svi mali proizvođači čija dnevna prerada ne prelazi 10.000 litara.
U prethodnom je dvogodišnjem razdoblju kroz Mjeru ruralnog razvoja M1 održano 38 tečajeva "Prerada mlijeka" diljem Hrvatske te educirano 756 polaznika, što je pokazatelj kako sirarstvo zauzima sve značajnije mjesto i postaje predvodnica razvoja ruralnih područja Hrvatske.
Kvalitetan sir ima kupca

Valja naglasiti kako, osim legalnih proizvođača, na regionalnom ocjenjivanju mogu sudjelovati i oni proizvođači koji su završili navedeni tečaj te planiraju izaći na tržište sa svojim mliječnim proizvodima, odnosno planiraju preradu legalizirati. Njihovi proizvodi neće biti u konkurenciji za medalje i priznanja, nego će im se samo ocijeniti kvaliteta, dakle za njih je ocjenjivanje edukcijskog karaktera. U konkurenciji od 12 uzoraka, ovom je prilikom najboljim ocijenjen kuhani sir s vlascem Gorana Tokića iz Širokog Polja.
Prema riječima članice ocjenjivačke komisije Anđelke Pejaković, dipl. ing. agr., višeg stručnog savjetnika specijalista za sirarstvo iz HPŠSS-a, mali dio mljekara može biti sirarima.
- Sirarima je prvo potrebna velika obitelj jer je radna snaga najveći problem. Najbolje je kada domaćinstvo ima desetak članova, tada se bez problema mogu upuštati u taj posao. Iz iskustva mogu reći kako se početna ulaganja u siranu kreću u rasponu od 40, 50 tisuća kuna pa sve do milijun kuna - rekla je Pejaković i dodala kako se dobri sirovi prepoznaju i bez problema prodaju, a kupci se uvijek vraćaju dobrom proizvodu bez obzira na cijenu.
Ovo regionalno ocjenjivanje polufinale je za ono nacionalno, a koje je sastavni dio SirCroFEST-a koji će se ove godine održati, četvrti put, u Zagrebu početkom studenoga. Pravo besplatne prijave na nacionalnom ocjenjivanju imat će svi koji osvoje zlato na regionalnom ocjenjivanju, a ostali sirovi iz legalnih objekata moći će sudjelovati uz kotizaciju od 150 kuna po siru.
U sklopu ovog regionalnog ocjenjivanja sira organizirana je i vođena degustacija na kojoj su posebno uživali učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Koške. Cilj je te degustacije bio potrošače upoznati s kvalitetom i posebnostima sirova koje nude naši mali sirari.
Tihana ERŠEK CICVARIĆ
Jačati one koji su ostali
Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva, prof. dr. sc. Samir Kalit sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, rekao je kako stanje u mljekarstvu nije dobro i domaća je samodostatnost u padu. “Nemamo dobru startegiju u mljekarskom sektoru, što ne ide naruku ni proizvođačima ni prerađivačima, stoga nam preostaje jačati one koji su još uvijek ostali u tome”, zaključio je Kalit i dodao kako se pomak napravio u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji gdje su mnogi opremili objekte i sami prerađuju mlijeko i proizvode dodatne vrijednosti pa nemaju toliko problema.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI I USTANOVE JEDNO - HRVATSKA POŠTA DRUGO

HP: Manja kašnjenja, i to samo zbog nejasnih adresa

2

IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu

3

ZA BOLJITAK MALIH SELA

Đeletovci izabrani za seosku
prijestolnicu županije u 2019.