Ekonomija
STUDENTSKI POSLOVI

Fleksibilnost radnog vremena važnija od zarade
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Većina ispitanika radila je pet različitih poslova, a negativno iskustvo imalo je 40 % ispitanika

Fleksibilnost poslodavaca ključna je pri odabiru studentskih poslova. Rezultat je to istraživanja koje je proveo web-portal danasradim.hr u suradnji s partnerom, komunikacijskom agencijom EQUESTRIS, a u svrhu boljeg razumijevanja zapošljavanja studentske populacije i njezinih potreba na hrvatskom tržištu rada. Provedeno istraživanje, kako se navodi u priopćenju, pokazalo je što studenti traže prilikom zapošljavanja i pod kojim uvjetima, što smatraju važnim, koji su razlozi njihova zadovoljstva i nezadovoljstva studentskim poslovima te što očekuju od poslodavaca za povećanje broja zapošljavanja studentske populacije.
U suradnji s agencijom EQUESTRIS, portal danasradim.hr proveo je istraživanje u razdoblju od 3. do 8. kolovoza 2018. radi uvida u rad preko studentskih ugovora. Provedeno istraživanje bilo je usmjereno na glavne probleme u pronalaženju studentskih poslova, razloge zadovoljstva i nezadovoljstva studentskim poslom te na načine pronalaženja studentskih poslova.
"Rezultati dobiveni istraživanjem pokazali su kako je studentima koji žele posao najvažnija fleksibilnost poslodavca, dogovor oko slobodnih dana i usklađivanja s fakultetskim obvezama te da je plaća primjerena za vrstu i opseg posla koju student obavlja", istaknula je Maja Bogović, CEO portala danasradim.hr, te naglasila da je većina ispitanika radila studentske poslove, i to u prosjeku do pet različitih poslova.
Negativno iskustvo pri obavljanju studentskog posla imalo je 40 % ispitanika, a čak 97 % studenata smatra da bi trebala postojati mogućnost ocjenjivanja poslodavaca o kojemu se 62 % studenata gotovo uvijek raspituje.
"Hrvatsko tržište rada u svojim konstantnim promjenama pokazalo je izrazitu potrebu i prostor za ponudom i potražnjom poslova za dodatnu zaradu što se poglavito odnosi na studentske poslove i zapošljavanje studenata", ističe Sandro Baričević, CEO komunikacijske agencije EQUESTRIS, te dodaje:
"Bilo nam je iznimno zadovoljstvo našom ekspertizom pomoći portalu danasradim.hr u razumjevanju izazova s kojima se susreću studenti prilikom pronalaženja studentskog posla, ispitati izvore zadovoljstva i mogućih nezadovoljstava uvjetima studentskih poslova te na taj način pružiti rješenja koja bi te procese mogla učiniti lakšim.“ Istaknuto je kako se s obzirom na to da je riječ o prigodnom uzorku studenata, rezultati istraživanja ne mogu generalizirati na cjelokupnu studentsku populaciju Republike Hrvatske. Zdenka Rupčić

97 %

studenata smatra da bi trebala postojati mogućnost ocjenjivanja poslodavaca
Teže poslovi treba više platiti
Studentima su važniji podatci o satnici, sam opis posla te informacija o lokaciji obavljanja posla. Prema mišljenju studenata, usluge prevođenja i teži fizički poslovi trebali bi biti najviše plaćeni studentski poslovi. Kada je riječ o suradnji s bankama, studenti smatraju da bi im banke trebale ponuditi niže cijene proizvoda i usluga te omogućiti studentske stipendije.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete