Novosti
GRADONAČELNIK VUKOVARA POZVAO NA MIRNI PROSVJED

Penava: Nedopustivo je da kao država i sustav nemamo snage prokazati krivce
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je s medijske konferencije u subotu građane Vukovara, ali i sve druge, na mirni prosvjed "protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva", što će se održati 13. listopada u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru, i dodao kako želi da prosvjed bude miran, apolitičan, bez stranačkih obilježja, a za afirmaciju temeljnih ljudskih prava.


- Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezenih 19. 11. iz Borova naselja koji su nestali u Dalju, Velepromet, pekara na Drvenoj pijaci... samo su neka mjesta gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici, mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani. Tko je svirepa zlostavljanja preživio, bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu. Nazivamo ih herojima, stupovima moderne hrvatske države, prava, pa ni ona temeljna poput prava na život, dostojanstvo, humanost, pravičnu presudu... nismo im kao društvo osigurali kako 1991. tako ni ovih 27 godina poslije. Kao društvo smo ih obespravili, ne samo njih nego i njihove obitelji. Osobno ne želim niti hoću graditi i biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara staviti svoj potpis na tako prljavu i zloćudnu rabotu - rekao je vukovarski gradonačelnik, a za to što "27 godina nakon počinjenih najstrašnijih zločina nije učinjeno gotovo ništa", prema Penavi, krivi su "najviše političari i ljudi koji su profesionalno plaćeni, kojima je provođenje zakona u opisu radnog mjesta".
Podsjetio je kako "zločini imaju svoje ime i prezime, nakon svega što su prošli, ne mogu svi građani Vukovara biti taoci bilo kakvih dogovora iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti" i dodao da mu je "dosta osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem - dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje".
- Tražimo da se jasno i decidirano odredimo prema događajima iz prošlosti, JNA, velikosrpskoj politici i taj odnos beskompromisno projiciramo u svakoj prigodi. Nedopustivo je da kao država, sustav nemamo snage prokazati krivce, zahtijevati priznavanje zla učinjenog od strane zločinačkog režima, tražiti ispriku i obeštećenje žrtava. Pokraj svega toga, mi sklapamo saveze s onima koji u svojim redovima kriju krivce, koji znaju sve o određenim zločinima, ali o tome šute – zagrmio je gradonačelnik očito aludirajući na partnerstvo HDZ-a i SDSS-a.
- Mišljenja sam da su neki stavovi iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege. Stoga je nakon gotovo 10.000 dana šutnje vrijeme da zajedno postavimo jasne rokove institucijama poput Ministarstva pravosuđa, glavnog državnog odvjetnika, sigurnosno-obavještajnih službi i MUP-a da procesuiraju odgovorne za zločine na svim razinama ili da svoje mjesto ustupe onima koji su to kadri učiniti – rekao je Penava i novinarima pokazao niz fotografija zatočenih branitelja i civila snimljenih u logoru u Srijemskoj Mitrovici te upitao kako da ih nemaju i hrvatske sigurnosne službe, a na novinarski upit odgovorio je da podupire vladu Andreja Plenkovića i da je to najbolja vlada koju smo ikada imali, ali "to ne znači da su savršeni, glavu se ne smije okretati". Zapitao je kako je moguće da se ništa ne dogodi čovjeku koji je iz naručja Irene Kačić uzeo "najmlađu žrtvu Ovčare" i "ništa se ne događa niti se što poduzima".M.Flego

Ministarstvo ne procesuira
"Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa, kako sudova tako i drugih pravosudnih tijela. Bolji uvjeti očitavaju se u tome da stvaramo bolju kadrovsku bazu, bolju materijalnu opremljenost naših tijela i rezultati su bolji rad sudova", izjavio je u subotu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući prozivke gradonačelnika Vukovara Ivana Penave zbog nerješavanja ratnih zločina i pitanja nestalih.
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka.

"Dva mjeseca nakon osnivanja podignuta je kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara. U posljednje vrijeme podignuti su i optužni prijedlozi i kada su u pitanju napad na Banske dvore, Sisak, Manjača, Široka Kula... tako da policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima i to je jedan od prioriteta", kazao je Božinović.
Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje