Novosti
SENZACIONALNO OTKRIĆE KOD ŠIBENIKA

U Dalmaciji pronađeni tragovi najstarijeg sira
Objavljeno 8. rujna, 2018.
U tragovima masnoće u pronađenom posuđu znanstvenici su otkrili tragove svježeg sira i jogurta, starih čak 7200 godina

Međunarodna skupina znanstvenika u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njezinu zaleđu, otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima - svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7200 godina.


- Ovim proizvodnja sira postaje četiri tisuće godina starija, naglasila je Sarah B. McClure, antropologinja s pensilvanijskog državnog sveučilišta (Penn State). Znanstvenici su objavili da je mlijeko u posudama na tom području bilo prisutno prije 7700 godina, 500 godina prije fermentiranih proizvoda. DNA analiza populacije iz tog kraja pokazuje da su odrasli bili netolerantni na laktozu, no da su djeca mogla konzumirati mlijeko do desete godine.

No, znanstvenici smatraju kako se 500 godina poslije dogodila promjena, ne samo u preradi svježeg mlijeka u sir nego i u stilu i obliku posuda. "Proizvodnja sira bila je dovoljno važna da su ljudi počeli proizvoditi nove oblike posuđa", rekla je McClure. Znanstvenici su istraživali posuđe s dva lokaliteta u Dalmaciji - Pokrovnika pokraj Drniša i Danila pokraj Šibenika, dvaju velikih arheoloških nalazišta iz doba mlađeg kamenog doba (neolitika). Pronađene posude testirali su kako bi pronašli tragove izotopa ugljika kojim se može odrediti vrsta masti i time razlikovati među mesnih, ribljih, mliječnih i fermentiranih mliječnih proizvoda. Uzorci su dokazali prisutnost sekundarne obrade mlijeka, u sir ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod. "Ovo je najraniji dokumentirani dokaz tragova lipida fermentiranih mliječnih proizvoda", otkrili su znanstvenici. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana