Novosti
PRVI TJEDAN "ŠKOLE ZA ŽIVOT"

Većina udžbenika u škole stigla do petka
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Nastavnici su prvih dana radili uz digitalne materijale na pametnim pločama ili su ih printali, mnoge škole još čekaju tablete

Stigli su nam gotovo svi udžbenici, upravo raspakiravamo komplet udžbenika iz informatike, nedostaje još udžbenik iz geografije za četiri učenika s posebnim potrebama, udžbenik iz vjeronauka za sve razrede i engleski jezik za peti razred, koji bi trebali stići početkom sljedećeg tjedna. Danas nam stižu i tableti, SIM kartice smo već prije podijelili. Još nismo odabrali dobavljača računala za obveznu informatiku, to je u tijeku, mislimo da imamo vremena jer škola je ranije opremljena računalima kroz projekt "e-škole", pa smo bez problema mogli organizirati sve oblike rada - komentirala je u petak Lidija Osman, ravnateljica OŠ Čazma, čijih je 217 učenika 1., 5. i 7. razreda u matičnoj i pet područnih škola od ponedjeljka krenulo u eksperimentalni program "Škola za život" zajedno s više od 8000 učenika u još 73 hrvatske škole.

Printali listiće

- Učitelji i nastavnici printali su listiće iz digitalnih materijala dostupnih u virtualnoj učionici Loomen, gdje su bile edukacije. Što se tiče opremanja kroz katalog, razumijemo da je to kompleksna javna nabava i da će potrajati. Fokusirali smo se na opremanje kabineta biologije, kemije i fizike, na tjelesni, a tu su i pametne ploče - dodaje Osman. Bjelovarsko-bilogorska škola, kaže ravnateljica, nije imala problema s izvođenjem nastave u prvom tjednu, iako nije sve stiglo. Veći im je problem nedostatak kadra iz informatike, koja je krenula kao izborni predmet eksperimentalno u 1. razredu, ali i obvezno u 5. i 6. razredima. No i to će se, smatra Osman, brzo riješiti.
- Nedostaje nam jedan nastavnik informatike na puno radno vrijeme, kojega nismo mogli zaposliti, odnosno raspisati natječaj do početka nastave zbog Odluke o broju razrednih odjela koja je kasnila. Nastavnika ćemo imati sljedeći tjedan, Ured državne uprave preusmjerit će nam tehnološki višak iz druge škole - objašnjava Osman.
U OŠ A. G. Matoša Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji 36 učenika krenulo je u eksperimentalni program. Ravnateljica Ljiljana Bandić, prof., kaže da udžbenici stižu cijeli tjedan, i da su do sada učitelji i nastavnici nastavu izvodili bez poteškoća s pomoću pripremljenih digitalnih materijala koje su printali. Tablete, uz koje je planirano korištenje digitalnog gradiva, očekuju do kraja rujna jer tek su zaključili nabavu, a informatičku učionicu Ministarstvo obrazovanja opremilo im je u prvom valu.
- Prvi dan nastave u ponedjeljak imali smo Alfu i Profil, Školska knjiga je stigla najvećim dijelom u srijedu - kaže ravnateljica Bandić. Dodaje da su u školi jedva čekali promjene i da zbog kašnjenja udžbenika i opreme nije bilo panike ni među učiteljima i nastavnicima, ali ni među roditeljima i učenicima.
Kratki predasi

- U malim seoskim sredinama kakva je naša svi jako dobro surađujemo. Uostalom, naši učiteljici i nastavnici nisu početnici i znaju se snaći i bez udžbenika, ali se ne boje ni promjena koje nosi ‘Škola za život‘ - kaže Bandić. Potvrđuje to i novi školski kalendar na koji se tovarnička škola odlučila.

- Nastava počinje i završava kad i u drugim školama, razlika je u tome što će kod nas biti više kratkih predaha, koji se usklađuju s lokalnim manifestacijama, ali i učitelji razredne nastave imaju veću slobodu - jedan će tjedan, primjerice imati prirodne, a drugi tjedan društvene predmete. Kod nastavnika u višim razredima to nismo mogli jer rade u više škola i teže je to sve organizirati - objašnjava Bandić. Tako prvi praznici tovarničke osnovce čekaju već početkom listopada, za vrijeme Bundevijade, na kojoj najuspješnija u županiji učenička zadruga prezentira svoje rukotvorine i proizvode te prikuplja sredstva za rad zadruge. Preostala tri dana "uzeta" iz zimskog raspusta prebačena su za ožujak prije početka proljetnih praznika.
Jasenka Pejaković
USKORO SASTANAK S MENTORSKIM TIMOM
U SŠ Marka Marulića Slatina stiglo je 80 % udžbenika za 103 učenika 1. razreda u eksperimentu - općeg gimnazijskog i četverogodišnjih strukovnih programa. "Nastavnici su normalno izvodili nastavu uz digitalne materijale na pametnim pločama ili su ih printali. U kontaktu smo s nakladnicima, ostatak udžbenika stiže u ponedjeljak ili utorak. Tableti još nisu stigli, trebali bi do 15. rujna", kaže ravnatelj Darko Špoljarić. U srijedu će se u školi održati skupni sastanak roditelja učenika, nastavnika i mentorskog tima "Škole za život".
Najčitanije iz rubrike