Novosti
DIREKTIVA O AUTORSKIM PRAVIMA

Autorima osigurati pravednu naknadu
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Vlada RH podržava izmjene Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu o kojima će idući tjedan glasovati Europski parlament, izjavila je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon razgovora s predstavnicima umjetničkih udruga koji te izmjene također podržavaju.
Ministrica Obuljen Koržinek dodala je kako smatra da je jako važno da se u digitalnome vremenu hrvatsko zakonodavstvo, koje se odnosi na zaštitu autorskih prava, unaprijedi tako da se u cijelosti poštuju dosadašnja postignuća koja se odnose na pravednu naknadu autorima i zakonsko korištenje autorskih djela. Napomenula je i da se ovih dana intenzivno komunicira na razini europskih ministara kulture, bez obzira na to je li im ili nije u portfelju pitanje autorskih prava, ali prepoznaju ovu temu kao ključnu za očuvanje kulturne raznolikosti u pojedinim državama. "Želimo i na razini Europske unije osigurati da hrvatski autori snimaju filmove, skladaju i izvode glazbu, a u krajnjem slučaju i da novinari za svoj rad u medijima i izdavačkim kućama imaju pravednu naknadu i zato zastupamo postavljena načela", istaknula je ministrica.
Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja, istaknuo je kako je Direktiva važna za sve europske, pa tako i hrvatske kreativce te ocijenio da u njoj nema ništa kontroverzno, nego da je riječ o normalnome procesu reguliranja prava kreativaca i autora koji žive od rezultata kreativnoga procesa. H
DIREKTIVA NE OGRANIČAVA SLOBODE
Predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš također smatra da bi raspodjela dobiti na internetu trebala biti pravednija. Bratoš vjeruje kako je krajnje nelogično da autori kreativnoga sadržaja na temelju kojih rade veliki internetski servisi i ostvaruju dobit uopće ne ostvaruju dobit. Ministrica se osvrnula i na stajališta kako se "izmjenama Direktive želi ‘ušutkati‘ internet", te ocijenila kako "Direktiva ne ograničava ničije slobode niti se želi ‘ušutkati‘ internet, već upravo suprotno - individualna prava i slobode svih koji dijele vlastite sadržaje ostaju ista kao do sada".
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana