Novosti
STAV EUROPSKE KOMISIJE IZNIJELA POVJERENICA VESTAGER:

Želimo plan restrukturiranja koji će Uljaniku omogućiti održivost
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je u petak da ne može odrediti krajnji rok kada je u pitanju odluka o planu restrukturiranja za Uljanik, kazavši da je najvažnije da on osigura dugoročnu održivosti kompanije.


Povjerenica Vestager sastala se u petak s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a javnost je najviše zanimao dio razgovora koji se odnosio na plan restrukturiranja Uljanik grupe koji je Vlada predala Komisiji. Vestager je na konferenciji za medije s ministrom Horvatom rekla da se nalazimo u trenutku kada napori trebaju biti usmjereni prema planu restrukturiranja koji će omogućiti održivost Uljanika u budućnosti. Upozorila je da treba paziti da kompanija ne dobije konkurentsku prednost u odnosu na ostale, a kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, već da restrukturiranje dovede do dugoročne održivosti. Ustvrdila je da trenutno nije moguće dati konkretniji krajnji rok oko odluke o planu restrukturiranja, no kaže da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena da se napravi potreban posao. Pritom ističe da je pristup problemu ministra i Vlade poticajan i obećavajući. Na pitanje uključuje li plan restrukturiranja otkaze, kazala je da ne bi željela prejudicirati sadržaj plana jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi. "Vrlo smo oprezni jer ovo je jako osjetljiva faza", poručila je. Kako je ustvrdila, s obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, ona je dio kulture i obiteljskog nasljeđa te je stoga vrlo osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran.
Ministar Horvat izvijestio je da je povjerenica dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na poslanom prijedlogu plana restrukturiranja. "Ono što smo uspjeli dobiti kao jasan stav, to je da je predmet doista kompliciran i zahtijevat će dodatni angažman i vrijeme da bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će EK biti prihvatljiv", kazao je Horvat. Poručio je da Vlada neće i ne smije ulagati u projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost, napomenuvši da ih trenutni plan restrukturiranja koji se izrađivao prethodnih mjeseci nije potpuno uvjerio da bi brodogradnja i u Puli i u RIjeci mogla nastaviti tim smjerom. "Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u EK da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije u Puli i Rijeci i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu", poručio je.
Od ostalih tema ministar Horvat je izvijestio da je bilo riječi o prijedlogu posebnog i specifičnog modaliteta za pomoć Vukovaru i sprečavanju iseljavanja iz tog grada, zatim o hrvatskom zakonodavstvu vezano uz potpore i poticanje ulaganja, kao i o modalitetu restrukturiranja i participacije države u restrukturiranju Petrokemije. Kada je riječ o Petrokemiji, Horvat očekuje da će u nekoliko sljedećih tjedana dobiti suglasnost EK i oko tog problema pa da će do kraja ove godine završiti fazu restrukturiranja.
Vestager je kazala da je kod tržišnog natjecanja temeljna vrijednost da se svi trebaju tretirati jednako, no kako će pokušati naći načina za pomoć Vukovaru. "Nezgodna je stvar naći pravu kombinaciju mjera za pomoć Vukovaru i Vukovarcima, no uz angažman ministra Horvata i cijele Vlade mi smo potpuno spremni pomoći te smatram da možemo ispuniti rokove koje je postavio premijer Plenković", kazala je. H
OSTAVKA ČLANA NADZORNOG ODBORA
Član Nadzornog odbora Uljanika Đino Šverko podnio je ostavku na članstvo u NO-u što stupa na snagu dan prije održavanja glavne skupštine, izvijestio je Uljanik u petak. Uprava Uljanika sazvala je za 16. listopada glavnu skupštinu dioničara, nakon što 31. kolovoza skupština nije održana zbog nedostatka kvoruma, a na skupštini će se odlučivati o pokriću gubitaka i izmjeni ranije odluke o povećanju temeljnog kapitala. Lani je Uljanik d.d. završio poslovanje s gubitkom od 1,25 milijardi kuna. Predlaže se da se taj gubitak pokrije s 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, s 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi, dok bi ostatak od gotovo 996 milijuna kuna ostao nepokriven i prenesen u iduću godinu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike