Svijet
JENS STOLTENBERG POZVAO MAKEDONCE NA DOGOVOR S GRČKOM

NATO je spreman primiti Makedoniju
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Makedonce da glasaju na referendumu za dogovor s Grčkom o imenu i pridruže se NATO-u.
"Spremni smo prihvatiti vašu zemlju kao 30. članicu NATO-a", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Makedonija bi 30. rujna trebala održati referendum na kojemu će se glasati o ulasku u NATO i EU te o dogovoru s Grčkom o promjeni imena države. NATO je u lipnju pozvao Makedoniju na početak pregovora o pristupu savezu, ali kako bi okončala pregovore, morat će prihvatiti ustavne promjene. "Ovo je povijesna šansa", rekao je Stoltenberg, dodavši: "Ovo je jedinstvena prilika priključiti se međunarodnoj zajednici, postati članicom NATO-a i EU, ali za to se morate složiti s dogovorom o imenu." Grčka je odbila prihvatiti ime Makedonije smatrajući kako implicira teritorijalno prisvajanje grčke pokrajine Makedonije i njezine antičke baštine. Takav stav Grčke dosad je sprječavao Makedoniju u pristupu članstvu EU-a i NATO-a.
Vlada Zorana Zaeva, izabrana 2017., pokušala je postići sporazum o promjeni imena s Grčkom te su se dvije strane konačno suglasile o nazivu Republika Sjeverna Makedonija. Nacionalisti, među kojima je i predsjednik Gjorge Ivanov, protive se sporazumu kazavši kako je protivan ustavu. "Nastavit ću podržavati naše strateške ciljeve. No, članstvo u EU-u i NATO-u ne može biti alibi za loš sporazum", izjavio je Ivanov.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IAKO I VUČIĆ STALNO GOVORI O MIROLJUBIVOJ POLITICI

Srbija se naoružava: Od Kineza kupuju ubojite letjelice

2

ZA IZBJEGAVANJE NOVE EKONOMSKE KRIZE POSAO NIJE DOVRŠEN

EU je financijski ranjiv i strahuje se od iduće krize

3

REFERENDUM O IMENU DRŽAVE 30. RUJNA

Iz Makedonije uskoro kreće "posljednji vlak za zapad"