Svijet
JENS STOLTENBERG POZVAO MAKEDONCE NA DOGOVOR S GRČKOM

NATO je spreman primiti Makedoniju
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Makedonce da glasaju na referendumu za dogovor s Grčkom o imenu i pridruže se NATO-u.
"Spremni smo prihvatiti vašu zemlju kao 30. članicu NATO-a", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Makedonija bi 30. rujna trebala održati referendum na kojemu će se glasati o ulasku u NATO i EU te o dogovoru s Grčkom o promjeni imena države. NATO je u lipnju pozvao Makedoniju na početak pregovora o pristupu savezu, ali kako bi okončala pregovore, morat će prihvatiti ustavne promjene. "Ovo je povijesna šansa", rekao je Stoltenberg, dodavši: "Ovo je jedinstvena prilika priključiti se međunarodnoj zajednici, postati članicom NATO-a i EU, ali za to se morate složiti s dogovorom o imenu." Grčka je odbila prihvatiti ime Makedonije smatrajući kako implicira teritorijalno prisvajanje grčke pokrajine Makedonije i njezine antičke baštine. Takav stav Grčke dosad je sprječavao Makedoniju u pristupu članstvu EU-a i NATO-a.
Vlada Zorana Zaeva, izabrana 2017., pokušala je postići sporazum o promjeni imena s Grčkom te su se dvije strane konačno suglasile o nazivu Republika Sjeverna Makedonija. Nacionalisti, među kojima je i predsjednik Gjorge Ivanov, protive se sporazumu kazavši kako je protivan ustavu. "Nastavit ću podržavati naše strateške ciljeve. No, članstvo u EU-u i NATO-u ne može biti alibi za loš sporazum", izjavio je Ivanov.H
Možda ste propustili...

PROSVJEDI U MADRIDU ZBOG POLITIKE PREMA KATALONIJI

Sancheza desnica optužila za izdaju

IZAZIVAJU KRIZU VLASTI DOK SE NE ISPUNE NJIHOVI ZAHTJEVI

Katalonci preko proračuna ruše vladu u Španjolskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU IM JE KRIV ŠTO NE ISPUNJAVAJU OBAVEZE?

RS prijeti da će spriječiti put BiH u Europsku uniju

2

PARLAMENTARNI ZASTUPNIK LISTE MARJANA ŠARCA

Ostavka zastupnika zbog "krađe sendviča"

3

NE ISKLJUČUJE NI JEDNU OPCIJU

Trump razmatra opcije oko Venezuele