Svijet
IZVANREDNO OBRAĆANJE SRBIJANSKOJ JAVNOSTI

Vučić ipak putuje na Kosovo unatoč napetostima
Objavljeno 7. rujna, 2018.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak navečer kako će, unatoč svim pritiscima i neugodnim okolnostima kojima su izloženi predstavnici srpske zajednice i on osobno, u subotu posjetiti Kosovo nakon što je ranije danas u Bruxellesu odbio razgovarati s kosovskim predsjednikom.

"Idem na Kosovo i Metohiju zajedno s nekim od ministara, očekujem razumne poruke i s druge strane, a pobrinut ću se da sve što budem govorio ima za cilj postizanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu, nakon što je ranije u petak u Bruxellesu odlučio ne sjesti za pregovarački stol s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Vučić je, pobrojivši niz pritisaka kojima su bili izloženi predstavnici Srpske liste u Skupštini Kosova, rekao da je to samo dio razloga zbog kojih je u Bruxellesu odbio sastati se kosovskim izaslanstvom.

Prethodnih nekoliko dana i prethodna 72 sata bili su iznimno teški i za naš narod Kosovu i za naše predstavnike, ali i nas koji se za interese Srba na Kosovu borimo u međunarodnoj areni, rekao je Vučić.

On je naglasio kako su predstavnici Srpske liste bili izloženi "neviđenim pritiscima" da u Skupštini Kosova podrže izbor Fatmira Limaja za šefa pregovaračkog tima Kosova, što nije mogli biti usvojeno bez glasova Srba.

Vučić je naglasio kako predstavnici Srpske liste nisu željeli podržati Limaja jer je optužen za najteže zločine prema Srbima u sukobima 90-ih godina na Kosovu, "dokumentirane iskazima svjedoka".

Vučić se tijekom dana u Bruxellesu odbio sastati s Thacijem, a nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Vučića i Thacija sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, izostao je trilateralni susret Mogherini-Vučić-Thaci, uobičajeni format u dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

"Šutjeli smo, nismo pravili buku, pritisci su bili izraženi, zapanjio sam se do kojih to granica može ići, a na pozive iz svijeta odgovorio sam apelirajući da ne ukidaju pravo na drukčije mišljenje", rekao je Vučić, naglasivši kako je to samo dio ozračja u kojem je jutros otputovao u Bruxelles.

Vučić ipak namjerava posjetiti Gazivode

Jedan od razloga za prekid razgovora bio je, kako kaže Vučić, i zabrana Prištine da posjeti hidroenergetski i vodoopskrbni sustav Gazivode na sjeveru Kosova, ali je večeras najavio da će, unatoč pritiscima, posjet započeti upravo na Gazivodama.

"To je bio jedan od razloga da ne razgovaramo, ali to ne znači da ćemo prekinuti dijalog", rekao je Vučić.

"Svakako ćemo morati nastaviti razgovore jer je ključna stvar da sačuvamo mir. Moja namjera od početka nije da huškam Srbe na sukobe i da trgujem njihovom sudbinom i budućnošću, već da se borimo za rješenje problema s Albancima", rekao je srbijanski predsjednik.

On je, međutim, skeptičan da će dogovor s Albancima biti postignut u dogledno vrijeme.

"Mnogo će vode proteći našim rijekama dok se oko bilo čega dogovorimo - ako se dogovorimo. Bit je da pokušamo naći dobra rješenja za budućnost", ocijenio je Vučić.

On je, najavljujući da će posjet Kosovu početi upravo od jezera Gazovode, rekao kako taj hidronergetski sustav smatra "srpskim resursom i resursom Srbije, ali i resursom i Srba i Albanca".

"Nismo mi ni planirali ostaviti Albance bez vode, ni njih ni njihovo gospodarstvo", rekao je Vučić.

Vučićev posjet Kosovu u subotu i nedjelju doveden je u pitanje nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, koji je, kao strateški resurs, jedna od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine, a u petak je Vučić dobio zabranu i za posjet Zubinom Potoku u blizini tog sustava naseljenog većinski Srbima.

Upitan kakav će biti scenarij ukoliko se kosovska policija pojavi na jezeru Gazivode, gdje ga Priština ne želi vidjeti, Vučić je rekao kako vjeruje da se to neće dogoditi i da je Srbija uradila sve sukladno protokolu o ugovaranju posjeta.

On je naglasio kako nije "nikakav ovan na brvnu", a uvjeren je da taj posjet može proći mirno jer "incidenti nisu ni u interesu Albanaca".

Vučić kaže kako na to nije spreman pristati "niti je moguće da bilo tko pokuša na taj način poniziti Srbiju"

On je poručio kako Beograd želi uspostaviti "mnogo više povjerenja između Srba i Albanaca".

On je ocijenio kako bi i za Srbe i za Albance "bilo katastrofalno da taj proces bude zaustavljen" i ocijenio da bi Srbija s rastućim gospodarstvom, uz proračunski suficit, u slijedećih desetak godina mogla zaustaviti negativne migratorne i demografske trendove.

"Zato sam ja za mir i stabilnost, gotovo po svaku cijenu", poručio je predsjednik Srbije. (Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSLAVA DANA PADA BASTILJE

Na paradi i "leteći vojnici"

2

DEPORTACIJE EKSTREMISTA

Rusiji predano 33 djece žena IS-a

3

NARUŠENA SIGURNOSNA ARHITEKTURA

EU: Zabrinuti smo zbog povlačenja Rusije iz INF-a