Osijek
POČINJU SJEDNICE

Završilo ljeto i za lokalne političare. Opet se vraćaju u klupe
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Ljeto nije bilo opuštajuće, sjednice Vijeća i Skupštine bile su i u srpnju i u kolovozu

Najava održavanja 14. sjednice Županijske skupštine idući tjedan, u četvrtak, znak je da je za lokalne političare i definitivno završila ljetna stanka. Ako ju je uopće i bilo, jer zasjedalo se i u srpnju i u kolovozu.


Uostalom, župan Ivan Anušić od početka je nametnuo svoj ritam u sazivanju i održavanju županijskih skupština, svojevremeno je komparirao mandat svoga prethodnika te se pokazalo kako u istom razdoblju ima dvije skupštine "viška". Istina, one su prema broju točaka nešto manje opsežne, ali čini se kako to više odgovara vijećnicima. Podsjetimo, u kolovozu je održana županijske skupština samo s jednom točkom dnevnog reda - odlučivalo se naime o preuzimanju vlasničkog udjela Grada Osijeka u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje. Kako je o tome tjedan dana prije odlučivalo i Gradsko vijeće Grada Osijeka, pokazalo se kako ni demokratski izabrani predstavnici gradske vlasti također nisu imali potpuno bezbrižno ljeto. No njima je ovo bilo "tek" jedanaesto zasjedanje u novom mandatu. Najveću pauzu imali su ove zime, nakon sjednice održane sredinom siječnja sljedeća je bila tek za tri mjeseca - sredinom travnja. Županija nije imala skupštinu u siječnju, ali jest u sljedeća tri mjeseca.
Što nam donosi jesen?
I u Vijeću i Skupštini svakako je uvijek zanimljivo izvješće gradonačelnika/župana o učinjenom u prvoj polovini godine, potom izvješće o poslovnim rezultatima tvrtki u gradskom vlasništvu. Kako se budu bližili zimski mjeseci, razmišljat će se još jednom o rebalansku gradskog, možda i županijskog proračuna, a svakako će početi i pripreme za usvajanje proračuna za iduću godinu. Jedna od zanimljivijih točaka na jednom od budućih Županijskih skupština je ona o osnivanju specijalističkih postrojbi civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Dario Kuštro
14.

sjednicu Županijske skupštine, za idući četvrtak, sazvao je njezin predsjednik Dragan Vulin. Na rasporedu je 19 točaka dnevnog reda
PITANJA I PRIJEDLOZI ŽUPANU I GRADONAČELNIKU
Javnosti i medijima najzanimljivije točke dnevnog reda su pitanja i prijedlozi vijećnika županu odnosno gradonačelniku. Iako se pitanja trebaju odnositi isključivo na domenu rada gradonačelnika odnosno župana, govornicu, a još više nazočnost medija, mnogi, posebice oporbeni vijećnici iskoriste za oblik samopromocije.

No kako u obje instituicije u sadašnjim mandatima postoji stabilna većina, sve se češće umjesto provokativnih pitanja čuju konkretni prijedlozi vijećnika i Županijske skupštine i Gradskog vijeća.
Možda ste propustili...

IZ GODINE U GODINU SVE VIŠE POSJETITELJA

20. Ribarski dani: U Kopačevo stiglo više od 10.000 ljudi!

RASPISAN JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE POTICAJA

Javna priznanja Grada Osijeka

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE OSIJEK

Najveći interes za strane jezike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUH TRAŽI POVRAT ISPLATE MIROVINA POŠTOM

Branka: Sada idem u banku, a što kad ne budem mogla?

2

SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Iduće godine obnova dvorane Zrinjevac

3

RAMPA PODIGNUTA - VLAK PROLAZI

HŽ: Vlak je jako sporo vozio?!

oglas