Osijek
POČINJU SJEDNICE

Završilo ljeto i za lokalne političare. Opet se vraćaju u klupe
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Ljeto nije bilo opuštajuće, sjednice Vijeća i Skupštine bile su i u srpnju i u kolovozu

Najava održavanja 14. sjednice Županijske skupštine idući tjedan, u četvrtak, znak je da je za lokalne političare i definitivno završila ljetna stanka. Ako ju je uopće i bilo, jer zasjedalo se i u srpnju i u kolovozu.


Uostalom, župan Ivan Anušić od početka je nametnuo svoj ritam u sazivanju i održavanju županijskih skupština, svojevremeno je komparirao mandat svoga prethodnika te se pokazalo kako u istom razdoblju ima dvije skupštine "viška". Istina, one su prema broju točaka nešto manje opsežne, ali čini se kako to više odgovara vijećnicima. Podsjetimo, u kolovozu je održana županijske skupština samo s jednom točkom dnevnog reda - odlučivalo se naime o preuzimanju vlasničkog udjela Grada Osijeka u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje. Kako je o tome tjedan dana prije odlučivalo i Gradsko vijeće Grada Osijeka, pokazalo se kako ni demokratski izabrani predstavnici gradske vlasti također nisu imali potpuno bezbrižno ljeto. No njima je ovo bilo "tek" jedanaesto zasjedanje u novom mandatu. Najveću pauzu imali su ove zime, nakon sjednice održane sredinom siječnja sljedeća je bila tek za tri mjeseca - sredinom travnja. Županija nije imala skupštinu u siječnju, ali jest u sljedeća tri mjeseca.
Što nam donosi jesen?
I u Vijeću i Skupštini svakako je uvijek zanimljivo izvješće gradonačelnika/župana o učinjenom u prvoj polovini godine, potom izvješće o poslovnim rezultatima tvrtki u gradskom vlasništvu. Kako se budu bližili zimski mjeseci, razmišljat će se još jednom o rebalansku gradskog, možda i županijskog proračuna, a svakako će početi i pripreme za usvajanje proračuna za iduću godinu. Jedna od zanimljivijih točaka na jednom od budućih Županijskih skupština je ona o osnivanju specijalističkih postrojbi civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Dario Kuštro
14.

sjednicu Županijske skupštine, za idući četvrtak, sazvao je njezin predsjednik Dragan Vulin. Na rasporedu je 19 točaka dnevnog reda
PITANJA I PRIJEDLOZI ŽUPANU I GRADONAČELNIKU
Javnosti i medijima najzanimljivije točke dnevnog reda su pitanja i prijedlozi vijećnika županu odnosno gradonačelniku. Iako se pitanja trebaju odnositi isključivo na domenu rada gradonačelnika odnosno župana, govornicu, a još više nazočnost medija, mnogi, posebice oporbeni vijećnici iskoriste za oblik samopromocije.

No kako u obje instituicije u sadašnjim mandatima postoji stabilna većina, sve se češće umjesto provokativnih pitanja čuju konkretni prijedlozi vijećnika i Županijske skupštine i Gradskog vijeća.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas