Osijek
POZIV S "ČUDNOG" BROJA

Još jedan pokušaj prijevare: Tražili adresu zbog lažne dostave
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Proteklih se mjeseci poprilično često govori o lažnim telefonskim pozivima, a na jedan je takav upozorio i mještanin Vladislavaca D. Č. (podaci poznati redakciji), koji je u samo nekoliko sati primio tri takva poziva. I dok se on na prva dva nije javio, njegova majka, na čiji je mobitel također upućen poziv s nepoznatog broja, primila je poziv navodne pizzerije.


- Nazvali su majku i rekli joj da trebaju dostaviti tri pizze te su je zatražili njezinu adresu. Čuo sam to i odmah sam joj uzeo mobitel iz ruke, jer ona nije uspjela ni shvatiti da je riječ o lažnom pozivu. Naime, ona nije naručila pizze. I da jest, sigurno nas iz pizzerije ne bi zvali s vrlo čudnog broja. Meni je to osobno izgledalo kao da žele da razgovor što duže traje, a osim toga, tražili su i adresu, što je također vrlo čudno. Onaj tko naruči dostavu pizze, pri narudžbi uvijek daje i adresu. Uostalom, već je iz čudnog broja jasno da je riječ o nekoj prijevari – ispričao je D. Č. Uz to, budući da je njegova majka primila poziv, Vladislavčanin se nada da majka zbog toga neće dobiti velik telefonski račun.
- Nikada se ne javljam na te "izvanzemaljske" brojeve, no majka nije vodila računa o tome da prvo pogleda čiji bi to broj mogao biti. Ako su nas željeli prevariti, uspjeli su jer je majka odgovorila na poziv, no bar nije otkrila adresu. Ovaj je naš slučaj poučan i za druge sugrađane, kojima preporučujem da se ne javljaju na tako čudne brojeve - upozorava D. Č.
Savjetuju to i iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), odakle od Ivana Majerskog doznajemo kako je vidljivo da tu nije slučaj o prijevari kad osobama samo zazvoni telefon i ne stignu se javiti, a nakon povratnog poziva dobiju velik trošak. Majerski smatra da je riječ o nekoj drugoj vrsti prijevare, no naglašava da HAKOM ne smije ulaziti u sadržaj komunikacije.
- Ako se netko samo javio na poziv, ne može nastati trošak. Pretpostavljam da se radi o nekoj elaboriranoj prijevari i da je gospođa rekla adresu, možda bi i do prijevare i došlo. HAKOM nije policija i ne bavi se prijevarama – pojasnio je Majerski koji smatra da bi se u ovakve slučajeve trebala uključiti i policija. Inače, u Zakonu o elektroničkim komunikacijama stoji da je zabranjeno svako lažno predstavljanje pozivatelja i pošiljatelja SMS i MMS poruka.
Iako smo o pozivima obitelji iz Vladislavaca izvijestili i Policijsku upravu osječko-baranjsku, rečeno nam je da je opisan slučaj u nadležnosti HAKOM-a. M. Mihelić
D. Č. lažni je poziv primio sa brojeva +33821780430 i +34632796414, a njegova majka s broja +108704108704
Možda ste propustili...

STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA

Osmaši zainteresirani za strojarstvo

KOD BASTIONA U TVRĐI I U DVORIŠTU PU OSJEČKO-BARANJSKE

Dan otvorenih vrata policije

Najčitanije iz rubrike