Osijek
TRI PROMETNA REDARA U CIJELOM OSIJEKU

Ove su godine ispisali 80-ak kazni i 247 upozorenja
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Parkirana vozila u pješačkim zonama, zaustavljanje na mjestima gdje je to zabranjeno i slične nedozvoljene radnje, osječka su svakodnevica unatoč redovnim kontrolama trojice Prometnih redara, koliko ih obilazi ulice i sankcionira nekulturu vozača. Tako je u prvih devet mjeseci 2017. godine izdano ukupno 1417 Obavijesti o počinjenom prekršaju te 221 Upozorenja, odnosno opomena, dok je ove godine nešto manji broj - 1290 Obavijesti i 247 Upozorenja.


- U ovoj godini nešto ih je manje i to zbog toga što se redari kreću gradom i kad naiđu na vozilo u prekršaju, izvrše svoju obvezu. U pješačkm zonama obično se događa da vozač vozila u prekršaju uoči Prometnog redara i potom ode, a Prometni redar ne može ga kazniti jer je u pokretu, odnosno u vožnji što je u domeni PU osječko-baranjske. Inače, tijekom godine imamo, prema evidencijama, oko 80 kazni zbog parkiranja u pješačkim zonama - stoji u odgovoru Zdravka Oreškovića, voditelja Odsjeka za promet Grada Osijeka, dodajući da ne posjeduju evidenciju o tome je li riječ o dostavnim ili osobnim vozilima. Dodaje da Prometni redari Grada Osijeka, temeljem ovlaštenja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama postupaju odredbama istoga, no samo u odredbama koje reguliraju nepropisno zaustavljanje i parkiranje motornih vozila. Kako druge ovlasti nemaju, kaže Orešković, nema ni mogućnosti za kažnjavanje vozila koje se kreće pješačkom zonom, nego samo ono koje je parkirano u zoni.
Inače, u praksi se događa i da vozači koji su učinili prekršaj prosvjeduju, odnosno traže pojašnjenje u Odsjeku za promet Grada Osijeka. Orešković kaže kako su te situacije svakodnevne, zbog čega je, kaže voditelj, moguće izvesti određene zaključke.
- Smatramo da je došlo do općeg trenda nepoštovanja prometnih pravila. Osim toga, ima i slučajeva da vozačima nisu poznata osnovna pravila prometa, iako se radi samo o nepropisnom parkiranju - zaključuje Orešković. M. Mihelić
Visoke kazne za prekršitelje
Iako policajac može kazniti vozača u vožnji po pješačkoj zoni s 500 kuna, Prometni redar to može učiniti za parkiranje i to kaznom od 300 kuna.

- Kazna od 300 kuna za prekršaje parkiranja taksativno je navedena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama prema pojedinim lokacijama u gradu. Tu je i kazna od 500 kuna za prekršaje parkiranja učinjene suprotno postavljenome znaku, a ako netko parkira na mjestu za invalide, bit će kažnjen sa 700 kuna. Navodi i to, da uz Prometne redare, iste čak i veće ovlasti imaju djelatnici MUP-a te i oni mogu izdavati Obvezne prekršajne naloge za prekršaje u pješačkim zonama, odnosno za vožnju u pješačkoj zoni ili parkiranje u zoni.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas