Osijek
KOMEMORACIJA DR. SC. ANĐELKI METZING

Utemeljiteljica Studija psihologije
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Na Filozofskom fakultetu osječkog Sveučilišta u Osijeku u petak je održana komemoracija u čast dugogodišnje više predavačice i utemeljiteljice Studija psihologije, dr. sc. Anđelke Metzing.


Osim dekanice, prof. dr. sc. Loretane Farkaš, i voditeljice Odsjeka za psihologiju, doc. dr. sc. Ane Kurtović, o svojoj kolegici, koja je preminula 28. kolovoza, govorili su i prof. emeritus Vladimir Kolesarić i predsjednica Društva psihologa Osijek Mirjana Mozer. Komemoraciji, održanoj u svečanoj dvorani Fakulteta, nazočili su članovi obitelji prof. Metzing, njezini kolege s Fakulteta i Sveučilišta te njezini brojni bivši studenti.
Profesorica Metzing je na Filozofskom fakultetu, tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, od 1976., gdje je podučavala mnoge naraštaje studenata znanjima i vještinama iz razvojne psihologije, psihologije odgoja i obrazovanja. Od osnivanja Studija psihologije, 2003., do svog umirovljenja kao voditeljica neumorno je radila na njegovu razvoju te je jedna od najzaslužnjih što je prerastao u Odsjek za psihologiju. Za njezine zasluge dodijeljena joj je najveće priznanje Hrvatskog psihološkog društva “Društveno priznanje ‘Marulić: Fiat Psychologia’” i Psihologijska nagrada “Ramiro Bujas” za životno djelo.
- Profesorica Anđelka Metzing trajno je zadužila naš fakultet. Zaslužna je za utemeljenje Studija psihologije, a za što je prigodom obilježavanja 50. obljetnice postojanja našeg fakulteta iz ruku tadašnje dekanice, prof. dr. sc. Ane Pintarić, dobila i posebno priznanje. Smrću prof. Metzing nismo izgubili samo uvaženu profesoricu nego i prije svega dragu i veselu osobu koja je uvijek bila spremna pružiti savjet i pomoć. Istodobno, profesorica je iza sebe ostavila dubok trag i kao osoba i kao djelatica našeg fakulteta - istaknula je dekanica Farkaš. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas