Crna kronika
PLJAČKA KOD PAKRACA

Razbojnici lakše ozlijedili staricu, novac nisu uzeli
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Pljačkaši su nakon nekog vremena odustali od pljačke pa su kuću napustili bez željenog plijena
BATINJANI - Osamdesetčetverogodišnju ženu u njezinu su domu u Batinjanima, mjestu na pakračkom području, u četvrtak napala dva maskirana razbojnika. Razbojnici su ušli ženi u kuću oko 20 sati i, nakon što nisu pronašli novac, pobjegli.
- U kuću su ušle dvije nepoznate maskirane osobe te napale 84-godišnjakinju tražeći novac. Nisu ništa ukrale te su pobjegle u nepoznatom smjeru. Policajci za njima tragaju i kriminalističko istraživanje je u tijeku - doznajemo od Nikoline Janković, glasnogovornice PU požeško-slavonske.
Osobe starije životne dobi godinama su na meti raznih prevaranata i pljačkaša. Zbog svog naivnog stava da su svi ljudi pošteni, često u kuće puštaju neznance, koji im ukradu sav novac što su ga godinama skupljali, najčešće da imaju za vlastiti pokop, da to ne bude teret djeci. Prevaranti se predstavljaju kao bankari, policajci, djelatnici mirovinskog osiguranja, kao prodavači i slično, a nerijetko glume i da su bolesni.
Krajem kolovoza policajci su otkrili 41-godišnjaka s područja Pleternice koji je 2016. i 2017. godine u ime 78-godišnakinje i bez njezina znanja sklopio ugovor s više telefonskih operatora. U ožujku su na vrata 78-godišnjakinje u Marijancima na vrata došla dva lažna policajca. Zatražili su od 78-godišnjakinje novac i nakit kako bi "provjerili jesu li pravi", a kada im ih je žena donijela, pobjegli su. Žena je oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna.
U rujnu prošle godine 92-godišnjaka iz Ivankova nazvala je lažna bankarica. Uvjerila ga je kako mora zamijeniti novčanice novima. Nakon poziva ubrzo mu je nepoznata žena došla na vrata, a 92-godišnjak joj je dao više desetaka tisuća kuna. Na vrata 89-godišnjeg Vinkovčanina došle su tri nepoznate žene koje su se predstavile kao prezentatorice masažera. Muškarac ih je pustio u stan, a dok su mu dvije pokazivale kako masažer radi, treća mu je ukrala desetke tisuća kuna i nakit. U pravilu su žrtve starije osobe koje žive same, a kada ih djeca, susjedi i prijatelji i uopozore na prevarante i lopove, one ih ne slušaju.
- Nemojte pristati na nagovaranja osoba, telefonom ili osobno, da će vam one u ime neke tvrtke oprostiti novčani dug do 10.000 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke. Mogući oprosti dugova, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, nego će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drukčiji način - upozoravaju iz policije.
Sandra Lacić
istraga
POLICIJA TRAGA ZA PLJAČKAŠIMA
SILOVAO, UBIO I OPLJAČKAO STARICU
Najokrutniji slučaj pljačke i napada na osobu starije životne dobi zbio se u stanu u Blok-centru II u širem središtu Osijeka 17. svibnja 2016. Dejan Gavran (45) ušao je u stan 75-godišnje osječke umirovljenice, silovao ju i ubio, a potom joj ukrao nakit i bankovnu karticu. Prošle godine je Gavran na Županijskom sudu u Osijeku za silovanje Osječanke nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora, a za teško ubojstvo na još 25 godina te mu je kazna objedinjena na 37 godina zatvora. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. U državni proračun mora uplatiti 8642 kune, koliko je zaradio prodajom zlatnog prstenja žrtve, te novac koji je podigao s njezina bankovna računa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana