Crna kronika
PROMETNA NESREĆA KOD NOVSKE

Suvozač iz Brazila u kritičnom stanju
Objavljeno 8. rujna, 2018.
U prometnoj nesreći koja se u petak rano ujutro dogodila na autocesti A3 u blizini Novske teško je ozlijeđen 56-godišnji državljanin Brazila i život mu je u opasnosti, izvijestila je Sisačko-moslavačka policijska uprava. U petak u 3.45 na autocesti kod Novske državljanin Bosne i Hercegovine (23) vozio je u smjeru Slavonskog Broda osobni automobil bosanskohercegovačkih registracija. S kolnika je skrenuo udesno, udario u odbojnu ogradu, prevrnuo se na bok i sletio u kanal.
Vozač i njegov 56-godišnji suputnik prevezeni su vozilom Hitne pomoći u novogradišku opću bolnicu, gdje su 23-godišnjaku utvrđene lake ozljede, a brazilski državljanin teško je ozlijeđen i život mu je u opasnosti. Zbog izazivanja prometne nesreće protiv mladog vozača bit će podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu u Sisku.
Iako rezultati očevida još nisu poznati javnosti, pretpostavlja se kako je uzrok prometne nesreće na autocesti kod Novske umor vozača, odnosno da je zaspao u vožnji. Na autocesti A3 Bregana - Lipovac svake se godine zbije nekoliko teških prometnih nesreća, koje za posljedicu imaju i smrtno stradavanje, a koje su prouzročene umorom vozača. Riječ je o 307 kilometara dugoj dionici autoceste koju mnogi vozači žele prijeći bez stajanja i toliko nužnog odmora. Cesta je jednolična, a u noćnim satima i slabije prometna, što smanjuje koncentraciju nemalog broja vozača. Dovoljna je doslovno sekunda da se umornom vozaču sklope oči, pa da dođe do tragične prometne nesreće, zabijanja u vozilo ispred sebe ili, pak, kao u nesreći kod Novske, slijetanja na travu s desne strane kolnika i potom udara u ogradu, slijetanja u kanal i prevrtanja na bok.
- Svi vozači koji osjete umor, bez obzira na to koliko im još treba do krajnjeg odredišta, nekoliko stotina metara ili kilometara, trebaju stati na prvom odmorištu na autocesti, izići iz vozila, razgibati se, umiti, okrijepiti, a po potrebi, ako umor i dalje ne prolazi, i odspavati - upozoravaju iz policije, naglašavajući kako su znanstvena istraživanja pokazala da je umoran vozač na autocesti, gdje se juri brže i od dopuštenih 130 kilometara na sat, u velikom broju slučajeva gotovo isto toliko opasan kao i vozač koji u krvi ima više od 1,5 promila alkohola.M.Bugarić
Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike