Regija
NAŠICE DOMAĆIN RADIONICA ZA ŠUMARE IZ NAŠICA I PEČUHA

Zajedno u projektu zaštite hrasta lužnjaka
Objavljeno 8. rujna, 2018.
NAŠICE - U organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o., Uprave šuma Našice i Uprave šuma Mecsekerdo Pečuh, u Našicama su održane dvije radionice za šumare u pograničnom području, a u okviru 18. festivala Dani slavonske šume. Na prvoj radionici u hotelu Park Panolija, u okviru Dana europske suradnje, predstavljen je projekt ‘‘Šumarska suradnja bez granica‘‘, a na drugoj, održanoj u Domu kulture, projekt ‘‘Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području‘‘.
Budući da šumarija Koška na području Uprave šuma Našice spada u najugroženije područje s obzirom na pojavu uvezenog štetnika, hrastove mrežaste stjenice, a sušenje najvažnije hrvatske vrste - hrasta, poprimilo je zabrinjavajuće razmjere, cilj je te radionice bio objektivno informirati šumarsku struku i javnost o klimatskim promjenama i potencijalnim opasnostima od podzemnih voda. Svrha je radionice prikazati da je zaštita hrasta lužnjaka zaista složena problematika u šumarstvu.
Radionica je počela pozdravnim govorom Vlade Keglevića, voditelja UŠ Našice, koji je upozorio da šume zbog različitih klimatskih čimbenika i izloženosti različitim drugim vanjskim utjecajima postaju iz dana u dan sve ugroženije. Sudionicima radionice obratili su se i Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama i dogradonačelnik Našica, te Igor Fazekaš, član Uprave HŠ, koji je naglasio da će Hrvatske šume i ubuduće podržavati festival Dani slavonske šume. Fazekaš je zahvalio Upravi šuma Našice na organizaciji manifestacije te Gradu, koji se partnerski ponaša.
Osim sudionika iz Hrvatske radionici su se odazvali i šumari iz Mađarske, čime je radionica poprimila međunarodni karakter. Unutar radionice bilo je pet predavanja, na kojima su sudionici mogli čuti kako klimatske promjene i invazivne biljke utječu na stanje šuma.
Sa stanjem, dinamikom i mogućnostima adaptacije na klimatske promjene nizinskih sastojina šumarije Koška sudionike je upoznao Stjepan Dekanić, a s razvojem aplikacijskih tehnika u iskorjenjivanju invazivnih biljaka Istvan Szidonay. Nakon toga Zlatan Novak moderirao je raspravu o primjeni Lidar tehnologije u šumarstvu, a Hrvoje Hegeduš predstavio je primjenu sustava za mjerenje i praćenje parametara okoliša u šumarstvu. Jedna od sudionica radionice bila je i Nataša Rap, iz Uprave šuma Našice, koja je govorila o osnovnim značajkama međunarodnog projekta ‘‘Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području‘‘, u kojem sudjeluju hrvatski i mađarski šumari.
- Uprava šuma Našice i Uprava šuma iz Pečuha imaju puno toga zajedničkog. Jedan od većih problema s kojima se susrećemo u gospodarenju u šumama je zaštita hrasta lužnjaka. To je vrsta koja je pod velikim utjecajem nivoa podzemnih voda. Zbog sve većih klimatskih promjena velike su oscilacije u nivou podzemnih voda u hrastovim sastojinama. Zrele sastojine ne mogu se prilagođavati takvim uvjetima i stabla gube otpornost odupiranja vanjskim utjecajima kao što su biljne bolesti ili štetnici – rekla je Nataša Rap i upozorila kako su štetni kukci i bolesti praktički pred vratima hrvatskih šuma.
- Koliko god u Hrvatskoj nemamo problema s invazivnim vrstama, oni su tu, na rubu sastojina i čekaju neke teškoće u gospodarenju ili klimatske promjene da jače uđu i u naše šume – istaknula je Rap. Dodala je da je jedna od najvećih prijetnji hrastovima mrežasta stjenica, koja se proširila svim hrastovim i kitnjakovim sastojinama. - Jedan od uzroka što ona nanosi velike štete u šumi zasigurno je promjena nivoa podzemnih voda u sastojinama i gubitak vitalnosti u stablima - naglasila je Rap. Napomenula je da je na području UŠ Našice najugroženija šumarija Koška, gdje se godišnje na 9000 hektara sječe 10.000 prostornih metara drveća. Upozorila je kako su još štetniji kukci i bolesti praktički pred vratima hrvatskih šuma.
S obzirom na problem sušenja i propadanja hrasta lužnjaka, hrvatski i mađarski šumari krenuli su u zajednički projekt koji ima za cilj instalirati i modernizirati sustav upravljanja podzemnim vodama te suzbiti invazivne vrste. U okviru projekta postavit će se elektronski mjerači nivoa podzemnih voda i meteorološke stanice.
Na osnovi praćenja i podataka moći će se predvidjeti mogući scenariji u šumarstvu, a to će omogućiti i pravodobnu reakciju.
Snježana Fridl
Natjecanje sjekača
Iako festival Dani slavonske šume, najvažnija i najveća manifestacija u Našicama, traje od četvrtka, svečano otvorenje 18. izdanja festivala predviđeno je za danas (subota) u 10 sati, a na njemu sudjeluju HKD Lisinski, Zbor umirovljenika i Boris Ćiro Gašparac. Nakon svečanog otvorenja na pozornici u našičkom parku slijedi tradicionalno natjecanje za profesionalna sjekače u službenim disciplinama. Osim natjecanja šumarskih radnika, tu je i 13. obrtnički sajam našičkih obrtnika i njihovih gostiju i Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije te međunarodno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca. Posjetitelji će moći uživati u ponudi lokalnih OPG-ova te prikazu aktivnosti našičkih i gostujućih udruga. Subotnji program, ujedno i finalni dio festivala, završit će folklornom i gastronomskom manifestacijom Večer polesnjaka te koncertom grupa Put na istok i Vatra.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ĐAKOVŠTINI IZRAŽEN PROBLEM IMOVINE “NA BUBNJU” ILI ČISTA SLUČAJNOST?

U županiji dražbe za devet nekretnina, pet iz Đakova

2

ĐAKOVO

Grad ruši kuću koja ometa promet

3

U GIMNAZIJI ŽUPANJA

Učenici zadovoljni “Školom za život”