Regija
ARHEOLOZI VINKOVAČKOG GRADSKOG MUZEJA

Arheolozi istražuju gradilište Gradske knjižnice
Objavljeno 8. rujna, 2018.
VINKOVCI - Na lokaciji u središtu grada, na mjestu Gradske knjižnice i Velikog kina, nekadašnjeg Hrvatskog doma, uništenih u Domovinskom ratu, gdje je planirana gradnja novog Hrvatskog doma, ali preinakom projekta bit će sagrađena Gradska knjižnica i čitaonica, arheolozi Gradskog muzeja prije nekoliko dana počeli su dodatno istraživanje. Svoj dio posla obavit će, prema planu, za 20 radnih dana jer je za ovu jesen najavljen početak radova na modernoj zgradi Gradske knjižnice koja već više od dva desetljeća radi u vrlo teškim uvjetima što se prostora tiče. Iako su arheološka istraživanja obavljena na većini toga prostora, prenamjenom projekta, za nekoliko stotina četvornih metara povećana je površina na kojoj će se graditi knjižnica te je potrebno i taj, dodatni dio arheološki istražiti.
- Nakon što smo 2015. završili arheološka istraživanja, prije tri dana počeli smo istraživanje dijela loakcije koju u prijašnjim iskopavanjima nismo istražili. Do sada nismo pronašli ništa važnoga što bi bilo medijski zanimljivo, ali ako nešto pronađemo za što mislimo da zanima javnost, pozvat ćemo novinare. Planiramo za 20 dana završiti posao i time bi arheološko istraživanje ove lokacije bilo potpuno obavljeno i završeno - kaže kustos Hrvoje Vulić, voditelj istraživanja.
Prema promijenjenom projektu, iza zgrade Gradske knjižnice i čitaonice prema Nazorovoj ulici, uredit će se manji trg na koji će se naslanjati nova zgrada muzejskog paviljona u koji će biti pohranjena najvrjednija građa, pa i glasovita ostava rimskog srebrnog posuđa s početka 4. stoljeća, otkrivena u središtu Vinkovaca prije šest godina.
Do 2015., do kada su arheolozi istraživali lokaciju u Zvonimirovoj ulici, na mjestu gradnje Gradske knjižnice, pronađene su velike količine različitog arheološkog materijala. U antičkom sloju pronađeni su zanimljivi nalazi rimske arhitekture u temeljima, veći broj bunara i otpadnih jama s nizom ulomaka ili cijelih posuda, keramičkih predmeta, nakita, oružja, oruđa i predmeta iz svakodnevnog života rimskih Cibala iz vremena od 1. do 5. stoljeća. Posebno je zanimljiv pronalazak bunara iz rimskog razdoblja u kojemu je otkriven ženski kostur s brončanim i zlatnim predmetima te "vremenske kapsule" s papirnim svitcima iz vremena polaganja kamena temeljca Hrvatskog doma iz 1922. godine.M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ĐAKOVŠTINI IZRAŽEN PROBLEM IMOVINE “NA BUBNJU” ILI ČISTA SLUČAJNOST?

U županiji dražbe za devet nekretnina, pet iz Đakova

2

ĐAKOVO

Grad ruši kuću koja ometa promet

3

U GIMNAZIJI ŽUPANJA

Učenici zadovoljni “Školom za život”