Regija
NAKON VIŠE OD DVIJE GODINE ZGRADA JOŠ NIJE SAGRAĐENA

Pustaraši će i treću zimu dočekati u neprimjerenim uvjetima
Objavljeno 8. rujna, 2018.
KNEŽEVI VINOGRADI - Po tko zna koji put prolongiran je rok za izgradnju zgrade s 20 stanova u Kneževim Vinogradima, u kojoj bi trebali biti smješteni preostali stanovnici pustara Sokolovac i Jasenovac.
Premda je ideja rođena znatno ranije, gradnja zgrade počela je u rujnu 2016. godine, a pustarašima je (tada) dano na znanje kako se moraju strpjeti samo još jednu zimu, nakon koje bi, konačno, trebali početi živjeti u uvjetima dostojnima 21. stoljeća. Ta je zima prošla, a kada se, tijekom ljeta prošle godine, vidjelo da radovi nisu odmaknuli, postavljalo se pitanje što se događa s njezinom gradnjom. Oglasili su se tada općinski čelnici i isticali kako je, nažalost, rok za gradnju morao biti prolongiran te kako je najnoviji rok - kraj lipnja ove godine. No, lipanj je već odavno prošao, a i laicima je jasno kako ni od novog obećanja neće biti ništa. Potvrđuje to i Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi.
- Na žalost, pustaraši se ni prije predstojeće zime neće moći useliti u zgradu - kaže, objašnjavajući kako je, prema informacijama iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, raskinut ugovor s tvrtkom Gradnja, koja je svojevremeno na natječaj poslala najpovoljniju ponudu, što znači raspisivanje nove javne nabave. Upravo toga bojali su se investitori i općinski čelnici, ali je splet raznih okolnosti doveo baš do toga.
- Iz svega proizilazi kako će rješavanje ‘‘papirologije‘‘ trajati do kraja godine, nakon čega bi novi izvođač trebao biti uveden u radove. Svi se nadaju da će zgrada biti gotova do početka lipnja iduće godine - priča Kramarić, dodajući kako je u postupku vještačenje koje će pokazati koliko je učinjeno i što predstoji do konačnog završetka radova. Kako doznajemo, preostalo je još 30-ak posto od predviđenih radova, a sporan bi mogao biti troškovnik koji je izrađen prije dvije godine.
Ivica Getto
Novca ima - zgrade nema
Bez ulaženja u ‘‘istražne radnje‘‘ tko je kriv zbog cijele priče (i izvođači, naravno, imaju svoja opravdanja), teško je ignorirati činjenicu kako se rijetko gdje može dogoditi da, unatoč osiguranom novcu, zgrada od 20 stanova ne može biti izgrađena u (do sada već jednom prolongiranom) roku od dvije godine. Prema podatcima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, cijena građenja procijenjena je na 8,7 milijuna kuna. Podsjetimo, prvi ugovoreni rok završetka izgradnje zgrade za smještaj pustaraša bio je studeni prošle godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana