Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINA

Izložba staroga ribičkog pribora Branka Marendića
Objavljeno 7. rujna, 2018.
SLATINA - U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina postavljena je jedinstvena izložba starog i antikvitetnog ribolovnog pribora Slatinčanina i kolekcionara Branka Marendića, njegova prva samostalna izložba i prva takve vrste u gradu.
Prisutne je pozdravila kustosica Martina Gavran, a zatim je svoju izložbu predstavio autor Branko Marendić. On je ukratko objasnio motive za skupljanje antikvitetnog ribičkog pribora, čija se starost kreće u rasponu od početka do osamdesetih godina 20. stoljeća.
Branko Marendić doselio se s roditeljima iz Našica u osnovnoškolskoj dobi, a ljubav prema ribolovu nastala je ubrzo na slatinskom Bajeru. Stari ribolovni pribor skuplja 25 godina, a "najmlađi" pribor u njegovoj kolekciji ima više od 40 godina. Marendićeva ribolovna zbirka sadrži, uz ostalo, više od tisuću primjeraka rolera, 600 štapova, 5000 varalica, 500 plovaka i ostaloga sitnog ribičkog pribora.
Do sada je sudjelovao na brojnim mini izložbama, a već četiri godine u svibnju izlaže i na Izložbi ribolovnog pribora koju HVIDR-a organizira u zagrebačkoj Dubravi.
– Ovu moju kolekciju želio bih približiti mladoj generaciji, da mladi vide čime se nekad lovila riba, kako se to nekad radilo, i kako bi se zainteresirali za ovaj sport i boravak u prirodi, s ciljem da se bar na neko vrijeme odmaknu od računala te da im poviješću dočaram sadašnjost i budućnost. Planiram napraviti i vlastiti muzej, u kojemu ću moći čuvati sve ovo prikupljeno blago, uz potporu obitelji, na koju sam neizmjerno ponosan - rekao je Marendić.
Gradonačelnik Denis Ostrošić naglasio je da se ova izložba lijepo uklopila u proslavu Dana grada, to više što je na određeni način predivan uvod u tradicionalnu fišijadu koja će se u Slatini održati 16. rujna.
– Drago mi je da je ova kemija između Grada i specifičnih pojedinaca poput Branka, koji srcem živi za ovaj sport i njegovu povijest, urodila plodom te da je napokon i u Slatini izašlo na vidjelo ovo blago koje će, vjerujem, brojni posjetitelji doći pogledati, to više što je Slatina grad brojnih ribiča, koji će znati prepoznati vrijednost ove izložbe - rekao je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu.
Na otvorenju je bio i predsjednik Hrvatskoga športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever.
– Ovo što se na izložbi u Slatini ima prilike vidjeti sigurno je jedinstveno u Hrvatskoj jer vjerujem da niti jedan ribič u svojoj privatnoj kolekciji nema ovako mnogo starog pribora. Drago mi je što Hrvatski športsko-ribolovni savez upravo radi na projektu ribolovnog muzeja Saveza, gdje će nam g. Branko sigurno biti jedan od ključnih ljudi u organizaciji te priče. Na taj način svi budući naraštaji na jednom će mjestu moći vidjeti cijelu priču vezanu za športski ribolov, koji je na prostoru Hrvatske službeno prisutan već više od 125 godina, a stariji je čak i od nekih europskih športskih ribolovnih društava - rekao je predsjednik HŠRS-a Vladimir Sever. Dodao je da Ribolovni savez Hrvatske postoji već više od 80 godina, a u sportski ribolov uključeno je više od 40.000 ribolovaca.
"Ribička" večer u Zavičajnom muzeju zaključena je okrjepom i tamburašima pa je Branko Marendić u dobrom raspoloženju zahvalio svima koji su mu omogućili i pomogli da svoj hobi na ovaj način predstavi široj javnosti. Izložba se može razgledati do 18. rujna, radnim danom od 9 do 15 sati.
Petar Žarković
Planiram napraviti i vlastiti muzej, u kojemu ću moći čuvati sve ovo prikupljeno blago, rekao je Marendić
Možda ste propustili...

O POMOĆI STRADALIMA OD TUČE NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Matić: Osiguranje njiva učinkovitije je od raketa

GLJIVARI RAZVESELILI U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Izložili pedesetak vrsta gljiva i pripremili delicije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI I USTANOVE JEDNO - HRVATSKA POŠTA DRUGO

HP: Manja kašnjenja, i to samo zbog nejasnih adresa

2

IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu

3

RONIOCI I RIBIČI - EKOAKCIJA NA BAJERU

Ronioci s dna bajera
vadili olupine auta