Regija
SLATINA

Turnir, izložba i akademija za 60 godina kuglanja
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Uz obljetnicu Zavičajni muzej priprema izložbu o tom sportu i njegovim nositeljima u gradu
Kuglački klub Slatina ovoga će vikenda turnirom u kuglanju i svečanom akademijom obilježiti 60 godina kuglanja u Slatini.
Taj sport pojavio se u Slatini 1958. godine, a ubrzo poslije toga osnovan je i Kuglački klub Sloga, preteča današnjega kluba. I sve te godine kuglanje u Slatini održalo se uz veliki broj ljubitelja, premda u gradu od 2009. godine nema ni jedne kuglane. Članovi kluba treniraju na kuglani virovitičkog Tvina i uspješno sudjeluju u natjecanjima pa je lanjsko osvajanje 3. mjesta u 3. hrvatskoj kuglačkoj ligi (istok – zona Osijek) najveći natjecateljski uspjeh Kuglačkoga kluba Slatina u njegovoj povijesti.
Obilježavajući veliku obljetnicu, Zavičajni muzej Slatina priprema malu izložbu o tom sportu i njegovim nositeljima u gradu te uspjesima slatinskih kuglača. Kako napreduje postavljanje izložbe provjerili su predsjednik kluba Željko Vaška i dopredsjednik Branko Jurlina, koji je trenutačno najstariji član i jedan od osnivača Kuglačkoga kluba Slatina 1996. godine.
"Vječnog" dopredsjednika Jurlinu pritisnule su godine pa mu je već 70 na leđima, ali njih bi Branko lako nosio da ga nije snašla opaka bolest s kojom se bori. Žali i zbog nezgode u kojoj je prije četiri godine ozlijedio kralježnicu pa više ne baca kuglu. Čini se da je borba njegova sudbina pa, osim ovih životnih borbi, vodi Branko, baš kao i predsjednik Vaška, i borbu za opstanak kuglanja u Slatini.
Rado se prisjeća i nekadašnjih "radničkih sportskih igara", i ranije velike potpore brojnih obrtnika, i obrtničkih natjecanja još kad je u gradu postojala kuglana. Jedan od najdražih kuglačkih susreta bila mu je utakmica protiv hrvatskoga vrhunskog kuglača Nikole Dragaša. Premda je izgubio, ali s malom razlikom u broju srušenih čunjeva, bio je to susret za pamćenje. I danas bi najradije bacao kuglu, samo da ga nisu snašle zdravstvene evolje.
Petar Žarković
Turnir na Tvinu
Turnir kojim će obilježiti 60 godina kuglanja u Slatini održat će se na kuglani Tvina u Virovitici 8. rujna od 11 do 17 sati, uz sudjelovanje ekipa kuglačkih klubova Slatina, Koprivnica, HVIDR-a Virovitica i Šećerana VIRO. Svečani program započet će 9. rujna razgledanjem izložbe u muzeju u 15 sati, a svečana akademija bit će u 17 sati u restoranu Pinta.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike