Ekonomija
RAST NOVIH NARUDŽBI

Vrijednost građevinskih radova znatnije je pridonijela i rastu BDP-a
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Prema podatcima koje je objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK), u drugom kvartalu ove godine nastavljen je rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih koji se kontinuirano proteže od početka 2015. godine.
Kako nadalje navode iz HGK-a u, odnosu prema istom kvartalu prošle godine, vrijednost radova povećana je za 6,6 % uz ubrzanje međugodišnjeg rasta u odnosu prema prethodnom kvartalu.
"Rast se i dalje temelji na povećanju vrijednosti radova na zgradama (za 17,1 % na godišnjoj razini) uz smanjenu vrijednost radova na ostalim građevinama za 2,2 %. Stoga je očit nedostatak realizacije većih infrastrukturnih zahvata koji bi podigli razinu građevinske aktivnosti na ostalim građevinama. Ipak, tijekom ove godine postupno se ublažava pad vrijednosti radova na ostalim građevinama, što uz rast vrijednosti narudžbi za takve radove sugerira mogući oporavak infrastrukturnih radova u idućem razdoblju", ističu iz HGK-a.
Dodaju i da je rast vrijednosti građevinskih radova znatnije pridonio i rastu BDP-a zemlje u drugom kvartalu ove godine jer je pri rastu ukupne bruto dodane vrijednosti za 2,3 % rast BDV-a građevinarstva od 3,6 % bio treći prema visini ostvarenog rasta među svim djelatnostima.
- U takvim je okolnostima vrijednost izvršenih radova ostvarena vlastitim radnicima tvrtki s 20 i više zaposlenih iznosila sedam milijardi kuna, 4,9 % više nego u prvom polugodištu 2017. Vrijednost radova na zgradama povećana je za 14,1 %, a na ostalim građevinama smanjena je za 3,9%. U ovogodišnjoj strukturi vrijednosti na zgrade se odnosi 53,1 %, a na ostale građevine 46,9 % ukupne vrijednosti radova, pri čemu se najviši udio radova bilježi na nestambenim zgradama (37,3 %) i prometnoj infrastrukturi (30,0 %). Na mogućnost nastavka pozitivnih kretanja u građevinskoj aktivnosti upućuju podatci o kretanju vrijednosti novih narudžbi koja je u prvom polugodištu ove godine u odnosu prema istom razdoblju prošle godine porasla za 6,4 %, uz skroman rast vrijednosti narudžbi na zgradama (za 0,9 %) i snažniji porast vrijednosti narudžbi za radove na ostalim građevinama (za 12,9 %), naveli su iz HGK-a.
Prvo polugodište obilježeno je pozitivnim pomacima u građevinskoj aktivnosti, međutim rast građevinarstva i dalje je krhak zbog financijskih i poslovnih problema dijela građevinskih tvrtki potenciranih nedostatkom radnika potrebnih struka.Z.Rupčić
Rast građevinarstva i dalje je krhak zbog nedostatka radnika potrebnih struka
Najčitanije iz rubrike