Ekonomija
ZBOG SUŠE SNIŽENA PROGNOZA PROIZVODNJE PŠENICE

Smanjuju se zalihe žitarica, cijene skočile za 4 posto
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Obujam trgovine žitaricama u sezoni 2018./2019. godine trebao bi iznositi gotovo 414 milijuna tona

Cijene hrane zadržale su se u kolovozu na razini prethodnog mjeseca, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO, snizivši ujedno prognozu ovogodišnje proizvodnje pšenice zbog suše na sjeveru Europe. FAO-ov indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u kolovozu u prosjeku 167,6 bodova i bio je nepromijenjen u odnosu prema revidiranoj vrijednosti za srpanj. U odnosu prema prošlogodišnjem kolovozu, indeks je niži 5,4 posto. U prošlom su mjesecu cijene žitarica poskočile četiri posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, potaknute 8-postotnim poskupljenjem pšenice zbog pogoršanih izgleda uroda u Europskoj uniji i Ruskoj Federaciji. Porasle su i cijene kukuruza, više od tri posto u odnosu prema srpanju, utvrdili su u FAO-u. U FAO-u primjećuju da su mogući nepovoljan utjecaj suše na proizvodnju u pojedinim dijelovima Europe neutralizirali poboljšani izgledi proizvodnje u Australiji i na Novom Zelandu. Cijene u toj kategoriji proizvoda time su bilježile pad treći mjesec zaredom, napominju u UN-ovoj agenciji.
Cijene mesa bile su u kolovozu gotovo nepromijenjene u odnosu prema srpanju, pri čemu su više cijene svinjetine i ovčetine zbog snažne kineske uvozne potražnje neutralizirale niže cijene peradi i govedine, povezane s većim izvoznim kapacitetima u SAD-u. U odvojenom je izvješću FAO danas prognozirao i da će ove godine u svijetu biti proizvedeno ukupno 2,587 milijardi tona žitarica, 2,4 posto manje negoli prošle godine. Zbog suše, koja je smanjila urod, ponajprije na sjeveru Europske unije, proizvodnja pšenice trebala bi pasti na najnižu razinu od 2013. godine, na 722 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u, snizivši srpanjsku prognozu proizvodnje te žitarice za 1,9 posto. Prognoza proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i stoke, uključujući kukuruz, podignuta je pak za 1,1 posto, na 1,354 milijarde tona, zahvaljujući poboljšanim izgledima uroda u Kini, Ukrajini i SAD-u. Time bi se i više nego nadoknadio očekivani manji urod te poljoprivredne kulture u EU-u i Ruskoj Federaciji.
Prognoza ovogodišnje potrošnje žitarica podignuta je pak na 2,648 milijardi tona, najvećim dijelom zbog pojačane upotrebe kukuruza u stočnoj hrani i industriji i obilnog uroda riže. Smanjuju se i zalihe žitarica, posebno u Kini, EU-u i Ruskoj Federaciji te bi na kraju sezone 2018./2019. trebale pasti na najnižu razinu u četiri godine, od 741,8 milijuna tona. To bi značilo da bi do kraja sezone trebale biti čak 8 % niže negoli na njezinom početku. U identičnom bi se postotku, slijedom snižene procjene proizvodnje trebale do kraja sezone smanjiti i zalihe pšenice, na 252 milijuna tona. Zalihe kukuruza trebale bi zabilježiti još veći pad, za 13,6 posto, na 267 milijuna tona, najnižu razinu u šest godina. Obujam trgovine žitaricama u sezoni 2018./2019. trebao bi iznositi gotovo 414 milijuna tona, što bi značilo da bi se smanjio oko 1,5 posto u odnosu prema rekordu iz protekle sezone. Hina

FAO prognozira da će u svijetu biti proizvedeno ukupno 2,587 milrd. tona žitarica, 2,4 % manje nego lani
Slabija potražnja
Najviše su pale cijene šećera, za 5,4 % kliznuvši na najnižu razinu u deset godina, što u FAO-u pripisuju padu vrijednosti brazilskog reala i indijske rupije, valuta dva vodeća svjetska izvoznika. Osjetno su u kolovozu pojeftinila i biljna ulja, za 2,6 % jer su povoljni trendovi proizvodnje pritisnuli cijene sojinog i suncokretovog ulja. I palmino ulje je pridonijelo pojeftinjenju zbog slabe globalne potražnje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PARKING POMOĆNIK PAJDO

Iskoristite dan besplatnog parkiranja u Slavoniji

2

ADMIRAL MARKETS

Dok cijena nafte pada, cijena plina vrtoglavo raste

3

IZRAVNA PRODAJA STRATEŠKA VAŽNOST DRUGI IH NISU SAČUVALI, MI JESMO

Na tržnicama se godišnje ostvari do četiri milijarde kuna prometa