Magazin
KRATKO I JASNO: SILVIJE ORSAG

Ako se ne mogu osigurati plaće zaradom poduzeća, treba pokrenuti stečaj
Objavljeno 8. rujna, 2018.
?PROFESOR NA ZAGREBAČKOM EKONOMSKOM FAKULTETU
Koliko je dobra ili loša činjenica da su u brodogradilištu Uljanik (ali i nekim drugim tvrtkama) i sami radnici vlasnici određenog broja dionica kao i država? S tim u vezi, zašto su sindikati protiv radničkog dioničarstva, napose kod nas, u Hrvatskoj?
- Radničko dioničarstvo kod nas se često koristi kao rješenje za probleme državnih i poludržavnih poduzeća. Kada ga stavite u kontekst dioničarstva, ono izaziva dodatni problem agenata u potencijalnom sukobu interesa internih (radnika) i eksternih dioničara. Zato se u svim planovima podjele dionica radnicima to i posebno regulira kako ne bi radnici dioničari forsirali svoje interese na račun interesa ostalih dioničara. Nasuprot tome, radničko dioničarstvo ograničava snagu sindikata i zato su u normalnom svijetu sindikati protiv toga. Zapitajte se ima li smisla da vlasnik tvrtke štrajka? No, naši sindikati to podržavaju, što dovoljno govori o njihovoj spremnosti na radničku borbu.

No, kad se povede rasprava o spašavanju radnih mjesta u tvrtkama koje su u problemima poput sad Uljanika, političari, i oni na vlasti i oni u oporbi, uvijek se bar deklarativno zalažu za radnike i radnička prava?
- Spašavanje radnih mjesta uvijek dobro zvuči kada ga promatrate iz fokusa političara. No, pitanje je isplati li se spašavati radno mjesto na način da radnici ne primaju plaće ili tako da se uzmu krediti koji se zbog lošeg poslovanja nikada neće vratiti. Spašavati radna mjesta ima smisla ako je riječ o onim mjestima u poduzećima koja će nakon restrukturiranja postati profitabilna i omogućiti zaposlenicima razumnu plaću, a financijerima vraćanje kredita i zadovoljenje drugih interesa.

Kad su velike tvrtke u pitanju (i ne samo velike, dakako), bilo privatne, bilo državne, a radi se o onima koje neprestano gomilaju gubitke i u financijskim su dubiozama, uvijek iznova slušamo o tome da su stečajevi neizbježni. Kako to komentirate, jesu li u slučaju konstantnog gomilanja dugova stečajevi pravo riješenje?

- Ima li smisla osiguranje isplate plaća drugačije osim zaradama poduzeća? Naravno da radnici nisu glavni krivci što poduzeće ne zarađuje i gubi novac. Ali je bolje rješenje što prije pokrenuti stečaj, prodati imovinu onome koji će je znati iskoristiti i isplatiti plaće iz stečajne mase. Svako odgađanje stečaja, osim ono koje može oporaviti poduzeće i osposobiti ga za normalno buduće poslovanje, umanjuje veličinu očekivane stečajne mase.(D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TAJNI SVE VIŠE

Egipatske piramide otporne na moderne tehnologije

2

REPORTAŽA: VUČKO TRAIL I IZLET U SARAJEVO

Bosna zaustavljena u prostoru
i zaključana u vremenu

3

TEMA TJEDNA: SAT ANATOMIJE BANSKIH DVORA: (I.)

Kakvu Vladu imamo: Najbolja ili najgora?