Magazin
TJEDNI OSVRT

Vučićev pakleni plan za novi Balkan
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, onaj isti opsesivni i samoprecijenjeni političar koji je Hrvatsku nedavno usporedio s Hitlerovom Njemačkom, ponovo pokušava pokrenuti proces rješavanja srpskog nacionalnog pitanja izvan granica Republike Srbije. Vučić je pritom spreman prvo trgovati s nekoliko malih albanskih mjesta u Srbiji, da bi dobio Kosovsku Mitrovicu, ali, još više i važnije, da bi stvorio uvjete za integraciju Srbije s Republikom Srpskom. A raspadom Bosne i Hercegovine ni jedna granica na području bivše Jugoslavije više nije sigurna.


Naime, promovirajući ideju o zamjeni teritorija Srbije i Kosova, Vučić gura cijelo područje bivše Jugoslavije u potencijalnu novu ratnu zonu. Stoga ne čudi da je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ovih dana istupio protiv zamjene teritorija, što je, naravno, izazvalo žestoku reakciju sa srpske strane koja ga je izravno napala.
No, tek će se vidjeti kako će na moguću zamjenu teritorija između Kosova i Srbije, što je najopasnija politička ideja u posljednjih 20 godina, reagirati Europska unija. Hoće li reagirati na vrijeme i spriječiti sukob na svojim jugoistočnim granicama. Jer Vučićev plan prema kojemu bi Srbija dobila sjeverni dio Kosova, a Kosovo albanska sela koja se sada nalaze u Srbiji, doveo bi, gotovo je sigurno, do općeg regionalnog rasula. Prvo, jer ta ideja pokazuje da vlasti u Beogradu, nažalost, ponovno nasiljem pokušavaju riješiti problem srpskog nacionalnog pitanja, koji je definiran famoznom parolom Svi Srbi u jednoj državi, koja je, zapravo, najviše pridonijela izbijanju ratova na području bivše Jugoslavije prije četvrt stoljeća. Drugo, analitičari stanja na zapadnom Balkanu sumiraju da bi domino-efektom, pozivajući se na slučaj Kosovo, Milorad Dodik i srpski nacionalisti otvoreno zatražili neovisnost Republike Srpske, Srbi u Crnoj Gori povratak "otadžbini" Srbiji, Bošnjaci na Sandžaku postavili bi pitanje ujedinjenja s Bošnjacima u BiH, ohrabrili bi se i zagovornici ideje o sjedinjenju Albanije i Kosova... Uz to, Makedonija jedva kontrolira albansku manjinu, a u kaosu koji bi nastupio izmjenama granica teško bi očuvala mir.
Zaključno, dogovor Kosova i Srbije o razmjeni teritorija imao bi negativne posljedice za širi prostor jer mnogi bi se zapitali - ako se mogu mijenjati te granice, zašto ne bi i ostale. Prvi bi to pitanje postavio Dodik, što u BiH slučaju ne bi prošlo bez sukoba, a svaki oružani sukob u BiH opasnost je i za Hrvatsku, naročito imamo li u vidu dužinu granice koja nas dijeli.


Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike