Magazin
PAD TREĆEG RIMA

Zašto je Bartolomej rekao Kirilu da se boji samo Boga
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Svađa dviju najvažnijih pravoslavnih Crkava, Carigradske i Moskovske, oko toga hoće li Ukrajina na vlastiti zahtjev konačno dobiti autokefalnu Pravoslavnu Crkvu pokazala je koliko je dubok jaz i međusobno nepovjerenje, pa čak i otvoreno neprijateljstvo unutar pravoslavlja, druge kršćanske skupine po brojnosti koja okuplja 300 milijuna vjernika diljem svijeta.


Carigradskom patrijarhu Bartolomeju, koji djeluje u stiješnjenim turskim granicama, moglo bi se spočitnuti ono isto što je baćuška Staljin rekao za rimskog papu, a to je koliko taj buržoaski reakcionar ima tenkovskih divizija? Nema nikakve dvojbe da se to isto pitanje danas postavlja u Moskvi, podjednako u sjedištu svjetovne vlasti u Kremlju i Svetodanilovskom manastiru u kojemu stoluje moskovski patrijarh, naročito nakon što je propao pokušaj vršenja pritiska na Bartolomeja kako se ne bi priklonio ideji da Ukrajinci zaslužuju autokefalnost svoje Crkve.

TENKOVSKA SVIJEST

Tenkovska svijest (ili svijest o tome kolika je važnost tenkovske sile koju posjeduje neki režim u njegovoj vanjskoj i unutarnjoj politici) u Moskvi nije nikakav zaostatak iz nekakve daleke prošlosti s obzirom na relativno svjež podatak iz 2017. koji govori da ruska vojska danas posjeduje 250.000 oklopnih vozila svake vrste, a od toga je, naravno, najviše tenkova. Samo u Donbasu u istočnoj Ukrajini u kojoj se još uvijek vode svakodnevne borbe niskog intenziteta Rusi i njihovi lokalni trabanti imaju više tenkova nego Njemačka, Francuska i Češka zajedno!
Da odmah odgovorimo na gornje pitanje, sadašnji carigradski patrijarh ne raspolaže nikakvom vojnom opremom (to se ne bi moglo reći za rimskog papu kojega čuvaju srednjovjekovne helebarde njegovih švicarskih gardista!) jer je njegova vlast isključivo duhovna, iako se možda taj časni starac ponekad i poveze blindiranim automobilom. Uistinu, moć arhiepiskopa Carigrada (ili Konstantinopola) kako se u kršćanskoj tradiciji i danas ponekad naziva Istanbul poprilično je oskudna i nedostatna, ali važno je primijetiti da je Bartolomej istodobno i baštinik naslova ekumenskog patrijarha (Srbi bi rekli, vaseljenskog) koji mu osigurava položaj prvog među jednakima (primus inter pares) među čelnicima autokefalnih pravoslavnih crkava. Kako bismo uočili koliku težinu carigradski patrijarh ima u odnosu prema svojim ostalim kolegama, spomenut ćemo ovdje njegovu protokolarnu titulu: "Njegova Božanstvena Svesvetost Arhiepiskop Carigrada - Novog Rima i Ekumenski Patrijarh".
Spor između Moskve i Carigrada izbio je oko toga je li pravoslavlje srednjovjekovna kategorija u kojoj ništa ne treba mijenjati i postojeće stanje treba konzervirati za idućih tisuću godina ili treba odgovarati na izazove vremena. Pitanje je to "aggiornamenta" s kojim se sestrinska Katolička Crkva počela suočavati još od vremena Drugog vatikanskog sabora. Uviđajući svu tragičnost situacije u Ukrajini koja stenje pod nepravednom agresijom miloševićevskog tipa, a rusku supremaciju u toj zemlji dodatno podcrtava i prevlast Ruske pravoslavne Crkve u vjerskim pitanjima koja Ukrajinu smatra svojim kanonskim ozemljem, Bartolomej se odlučio na hrabar potez. Kao prvi među jednakima u pravoslavlju oduzeo je Moskvi pravo da odlučuje o Ukrajini te prema svemu sudeći donio odluku o priznavanju dosadašnje nekanonske i manjinske Ukrajinske pravoslavne crkve Kijivskog patrijarhata kao autokefalne. To znači da bi ukrajinski pravoslavci stekli svoju crkvenu neovisnost, kakvu primjerice uživaju Srbi, Bugari i Grci, pa čak i pravoslavni Česi, Poljaci i Amerikanci.
Sukob između dvojice patrijarha, Bartolomeja i Kirila, bio je brutalan. Na sastanku u carigradskoj četvrti Fanaru, gdje se nalazi sjedište ekumenskog patrijarha, zbog suprotstavljenih stajališta o Ukrajini nije došlo do zajedničkog dogovora, a ruska pregovaračka ekipa predvođena patrijarhom Kirilom napustila je Carigrad bez ručka. O neprijateljstvu koje je vladalo na tom sastanku i nepovjerenju među vodećim ljudima pravoslavlja najbolje govori videosnimka koja se pojavila na internetu koja pokazuje kako tjelobranitelj ruskog patrijarha u posljednji trenutak izmiče čašicu nekakve žestice iz Kirilovih ruku kako bi mu sugerirao da posegne za drugom čašom što je carigradskim domaćinima signaliziralo da se na poslužavniku možda nalaze čaše s otrovom. Nakon toga su patrijarh Bartolomej i članovi njegova izaslanstva bojkotirali ponuđeno piće, a na internetu su se pojavile spekulacije kako je među nazočnima zavladao strah da su Rusi u sporne čaše natočili nervni otrov novičok, isti onaj kojim su agenti ruske tajne službe GRU pokušali otrovati Skripaljeve, oca i kćer, u Velikoj Britaniji. Na Kirilovu tvrdnju kako je raskol u pravoslavlju neizbježan, Bartolomej je odgovorio: "Mi ne prijetimo niti prijetnje prihvaćamo. Nemamo novca, vojske ni sile, a bojimo se samo Boga."
SVETA RUSIJA

Bude li Ukrajinska pravoslavna Crkva Kijivskog patrijarhata dobila očekivani tomos, a navodno je pitanje dana kada će ta odluka biti i javno obznanjena, bit će to potpuni slom nadmoći ruskog pravoslavlja u istočnoj Europi, ali i mitomanske ideje ruskog mesijanizma. Tu zamisao obilježava pojam Trećeg Rima koji je prvi osmislio monah Filofej u svome pismu velikom knezu Vasiliju III. (Rusija se tada nazivala Moskovijom), ocu Ivana Groznog, iz 1510. gdje kaže: "Propala su dva Rima, treći stoji, a četvrtoga neće biti." Posrijedi je ekskluzivistička ideja o "Svetoj Rusiji" koja sebe smatra jedinom zemljom vjernom Kristu, "izdajničke" Grke gleda s visine (ponajviše zbog pokušaja stvaranja Firentinske unije s Rimom 1439.), a pripadnike ostalih vjera izjednačava s neznabošcima. U takvoj koncepciji, koja u Putinovoj Rusiji ne bez razloga doživljava svoj novi procvat, Stvoritelj je ruski Bog, a Rusi su bogonosci, izabrani narod pozvan na Zemlji izgraditi Carstvo Božje u obliku svete države koja će svojim podanicima jamčiti pravoslavni poredak i osigurati spasenje. Pravoslavno carstvo, kako piše pravoslavlje.net, nikada ne može propasti jer je istina besmrtna i nepropadljiva.

Posve je jasno zašto su iz Moskve već stigle najave da bi najmoćniji čovjek u Rusiji, Vladimir Putin, zbog poraza u crkvenom ratu za Ukrajinu (posrijedi je veliki novac i utjecaj), mogao smijeniti Kirila i poslati ga kao i svoju bivšu suprugu Ljudmilu u neki udaljeni manastir, možda i u Sibiru u kojemu je pametnom čovjeku i komarac muzika, a medvjed prvi susjed i brat.
Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...