Mozaik
HUMANITARNA AKCIJA

Terry Fox Run devetnaesti put na Jarunu
Objavljeno 8. rujna, 2018.

Jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, Terry Fox Run, devetnaesti će se put zaredom održati na već dobro poznatoj lokaciji – jezeru Jarun, u nedjelju, 23. rujna. Trku organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val.

U 18 godina održavanja, trka je okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,5 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u okviru 19. izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka. „Presretan sam što sam dio 19. Terry Fox Run akcije u Hrvatskoj. Terry Fox bio je sjajan Kanađanin, čija priča pokazuje da se sve može postići. A Terry Fox Run trka u Zagrebu prekrasna je hrvatsko-kanadska tradicija“, izjavio je veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i rezultatima: „Sretan sam što je humanitarna trka Terry Fox Run dala znatan doprinos, ne samo u dijagnostici i liječenju nego i u znanstvenom istraživanju raka u Hrvatskoj.“„Iznimno smo ponosni i sretni što jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Republici Hrvatskoj doživljava svoje 19. izdanje. Svake godine interes za Terry Fox Run raste, a želja nam je da u jubilarno 20. izdanje uključimo još više građana Hrvatske i dovedemo Terry Fox Run i u Split. Uz to, koristim priliku da zahvalim svim partnerima i pokroviteljima koji nas podržavaju. Primjer Terryja Foxa pokazuje kako jedna osoba može napraviti razliku. Pozivam Zagrepčane i sve ljude u Hrvatskoj da ove godine u još većem broju uživaju u popodnevu na Jarunu. Mogu trčati, šetati, rolati se i pokazati kao i Terry Fox, da je sve moguće“¸ izjavila je Illeana Cesarec, glasnogovornica akcije i članica Uprave tvrtke MPG.Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podigao svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva,U trci na Jarunu, koja je središnji događaj ove humanitarne akcije, u nedjelju, 23. rujna, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6.3 kilometara. J.Kn.
Brojne javne osobe
Osim sudjelovanjem u trci, građani će u humanitarnoj akciji moći sudjelovati kupnjom Terry Fox Run majice koje će se u subotu 15. rujna tradicionalno prodavati na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice od 11 do 13 sati, a svoj su dolazak i sudjelovanje u akciji već najavile i brojne osobe iz javnog života. Iako je Terry Fox bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen.
Možda ste propustili...

KRATKIM VIDEOM NA INSTAGRAMU

Madonna najavila novi album “Madame X”

IVONA GLAVAŠ, MODNA DIZAJNERICA I OSJEČANKA SA SPLITSKOM ADRESOM

Volim oživiti sjećanja na dane u rodnom Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NICHOLAS LYNDHURST

Ne može više gledati “Mućke”

2

EKIPA FILMA “UFURAJ SE I PUKNI” U OSIJEKU

Volimo kad nam kažu da se dugo nisu ovako nasmijali

3

MYA-LECIA NAYLOR

Umrla mlada britanska glumica