Mozaik
BURT REYNOLDS UMRO U 83.GODINI

Preminula zvijezda i seks-simbol Hollywooda 70-ih
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Hollywood je u četvrtak ostao bez Burta Reynoldsa, jedne od svojih najvećih zvijezda i seks-simbola 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.


Reynolds je umro u četvrtak u 83. godini u bolnici na Floridi od posljedica srčanog udara, potvrdio je njegov agent Erik Kritzer za Hollywood Reporter. Stekao je svjetsku slavu ulogama u filmovima "Oslobađanje" (1972.) redatelja Johna Boormana u kojemu je glumio s Jonom Voightom i "Kralj pornića" (1997.) Paula Thomasa Andersona s Markom Wahlbergom. Velik uspjeh doživio je i filmom "Smokey i bandit" (1977.).
Godine 1998. nominiran je za Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Jacka Hornera, redatelja pornografskih filmova u dugometražnom filmu "Kralj pornića" ("Boogie Nights"). Premda nije dobio zlatni kipić, te je godine osvojio Zlatni globus za isti film. Kritika ga je lani pohvalila za ulogu u neovisnom filmu "Posljednja filmska zvijezda". Burton Leon Reynlods Jr. rođen je 11. veljače 1936. u američkoj saveznoj državi Georgiji, a odrastao je na Floridi. U mladosti je bio uspješan sportaš i igrao je američki nogomet za sveučilište na Floridi, no zbog ozljeda pretrpljenih u automobilskoj nesreći izgubio je nadu da će postati profesionalni igrač. Glumačku karijeru počeo je krajem 50-ih, a okušao se i kao redatelj u 70-im i 80-im snimivši nekoliko filmova.
Od 1978. do 1982. bio je glumac koji je filmskim kućama donosio najveću zaradu na blagajnama. Sredinom osamdesetih karijera mu je krenula silaznom putanjom, no oživio ju je nominacijom za sporednu ulogu u "Kralju pornića".
Reynolds je sedamdesetih bio smatran vodećim muškim seks-simbolom. Brkovi su bili njegov zaštitni znak, a njegov je osobni život katkad bacao u sjenu profesionalni. Bio je u braku s glumicama Loni Anderson i Judy Carne i bio u ljubavnim vezama s, među ostalim, Sally Field i Dinah Shore. Pozornost su privlačile i njegove financijske teškoće, ali i problemi s ovisnošću o lijekovima protiv bolova. Iako je bio jedan od najbolje plaćenih američkih glumaca, našao se u financijskim problemima zbog ulaganja u restoran. Za časopis Cosmopolitan 1972. slikao se gol, a poslije je zbog te odluke požalio jer je tako skrenuo pozornost s filma "Oslobađanje" i narušio si izglede za Oscara.
Reynolds je "Oslobađanje", film o izletu skupine prijatelja kanuima u ruralnoj Georgiji koji je pošao po zlu, ocijenio kao svoj najbolji film. Dok je neke njegove uloge kritika hvalila, neke je ismijala, poput one u akcijskoj komediji "Trka Cannonball II", nastavku financijski uspješne "Trke Cannonball" iz 1981. godine. Također je glumio u filmu "Konačno ljubav" koji je tako loše primljen da se redatelj Peter Bogdanovich javno ispričao što ga je snimio.
Hina
Odbijao važne uloge
Reynolds je u karijeri odbijao, pokazalo se, važne uloge poput Hana Sola u "Ratovima zvijezda", Jamesa Bonda i umirovljenog astronauta u "Vremenu nježnosti" iz 1983. Arnold Schwarzeneger Reynoldsa je, nakon vijesti o njegovoj smrti, nazvao "jednim od svojih junaka." "Pokazao je kako od sportaša postati najplaćeniji glumac i uvijek me je nadahnjivao", napisao je na Twitteru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODIJELJENE ZLATNE ARENE PULA FILM FESTIVALA

Prvi put u povijesti za film i režiju nagrađena je - žena

2

EPSKO PUTOVANJE NIZOZEMCA

Električnim autom prešao
101.000 km kroz 33 države

3

NA PRVOM KONCERTU HDS-OVA JAZZ.HR CIKLUSA 2019/2020

Dave Holland, Zakir Hussain i Chris Potter stižu u Zagreb