Kultura
PRVI PUT U HRVATSKOJ

Engleski pisac David Mitchell u Zagrebu i Dubrovniku
Objavljeno 8. rujna, 2018.
Od 21. do 23. rujna Hrvatsku će prvi put posjetiti David Mitchell, engleski pisac, koji je svjetsku slavu stekao romanom Atlas oblaka prema kojemu je snimljen i poznati film s Tomom Hanksom i Halle Berry u glavnim ulogama. Mitchella dovodi zagrebački Književni klub Booksa u kojemu će ovaj pisac, kojeg podjednako hvale i kritika i čitateljska publika, s turskom novinarkom i književnicom Ece Temelkuran u subotu, 22. rujna u 20 sati razgovarati o književnosti i politici te politici književnosti. Dan prije, 21. rujna u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u 18 sati, Mitchell će čitati svoje nove priče i odgovarati na pitanja publike nakon čega će se prikazati film Atlas oblaka. Zagrebački čitatelji moći će susresti autora i na potpisivanju knjiga u knjižari Vuković&Runjić u subotu, 22. rujna od 13 do 14 sati. U Dubrovniku će u nedjelju, 23. rujna u 20 sati u Lazaretima – Kreativnoj četvrti Dubrovnika s Miljenkom Buljević razgovarati o književnosti i putovanjima.
Nakon Atlasa oblaka (2008., preveo Saša Stančin) u Hrvatskoj su dosad objavljena još tri autorova romana, sva u izdanju nakladničke kuće Vuković &b Runjić: Livada Crnog Labuda (2009., prevela Vlatka Valentić), Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta (2014., preveo Saša Stančin) i Koštani satovi (2016., preveo Saša Stančin), a krajem ovog mjeseca bit će objavljen i autorov posljednji roman Sladehouse.
Radnja Mitchellovog prvog romana, Ghostwritten (1999.), odvija se u Okinawi, Mongoliji i New Yorku, a devet likova pripovijeda priče koje se isprepliću i presijecaju. Roman je osvojio nagradu John Llewellyn Rhys (za najbolje djelo britanske književnosti koje je napisao autor ispod 35 godina), te se našao na kraćoj listi nagrade Booker. Književni časopis Granta proglasio ga je 2003. jednim od Najboljih mladih britanskih pisaca. Mitchell je posljednjih godina pisao libreta za opere. Wake, koji se temelji na nesreći u Enschedeu 2000. i glazbi Klaasa de Vriesa, izvela je nizozemska Nationale Reisopera 2010.
Osim romana, Mitchell je autor i kratkih priča, libreta za opere, a zajedno sa suprugom na engleski je preveo djela Japanca Naokija Higashide koja su autoportreti mlade osobe s autizmom.
Mitchell je dvaput bio u užem krugu za nagradu Man Booker, jedan je od dobitnika nagrade Granta za najboljeg mladog britanskog romanopisca, a magazin Time proglasio ga je jednim od sto najutjecajnijih osoba na svijetu. Mitchell živi u pokrajini Cork u Irskoj sa suprugom i dvoje djece. J.Kn.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO BALETNO NATJECANJE

Marković osvojila prvo mjesto u Grčkoj

IZLOŽBENI PROGRAM 70. IGARA

Laubine Fascinacije u atriju Sponze

4. FESTIVAL SOLA - ZADARSKI MONOPLAY

Solo izvedbe svjetskih umjetnika

Najčitanije iz rubrike