Sport
HRVATSKA NEPORAŽENA U PORTUGALU

Dalić remijem krenuo u stvaranje novih "vatrenih"
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Hrvatska nije briljirala, ali je prvi put uspjela izbjeći poraz i zabiti pogodak protiv Portugala

Hrvatska je svoju prvu utakmcu kao svjetski doprvak odigrala u Portugalu. Izbornik Zlatko Dalić u Faru je počeo graditi novu reprezentaciju nakon oproštaja nekih junaka iz Rusije. Radovi na osvježavanju "kockastih" trebali bi biti gotovi do proljeća, kada počinju kvalifikacije za Euro 2020. Imat će Dalić odlične testove. Prvi je bio sinoć protiv Protugala, pa utakmice protiv Španjolske i Engleske u novoformiranoj Ligi nacija.


Sinoć su, u toj prijateljskoj utakmici, obje selekcije bile prilično oslabljene pa su oba izbornika imala priliku isprobati neke pričuvne varijante. Na kraju je završilo bez pobjednika, a to znači da smo prvi put uspjeli izbjeći poraz od Portugala. Da samo blistali nismo - opasno smo živjeli većim dijelom susreta, ali smo na kraju preživjeli. Imali smo dosta problema u organizaciji igre, bili smo nekako usporeni i pospani, nedostajalo je prave iskre i živosti. No nije ni trebalo očekivati nekakve posebne stvari u tom šarenilu sastava koji je izveo izbornik Dalić. Njemu je bilo važnije vidjeti nove kandidate i u kojoj mjeri može računati na njih u budućnosti. Rezultat je na kraju bio bolji od igre, a Hrvatska je prvi put, tek u petoj utakmici, uspjela izbjeći poraz od Portugala i zabiti mu pogodak. Već to je dovoljno za bar malo zadovoljstvo.

Konačno zabili

Početak utakmice nije baš bio dobar za našu reprezentaciju. Nekako smo sporo krenuli, a Portugalci, koji su odmah nagazili, dobro su koristili tu našu uspavanost pa nas je u prvih desteak minuta spašavao vratar Lovre Kalinić. Puno nam je problema zadavao Bruma na lijevom krilu. Prvo je u trećoj minuti opasno prijetio, ali je Kalinić njegov udarac iz neposredne blizine neutralizirao, a nešto poslije Bruma je priredio lijepu priliku za Bernarda Slivu, koji je pucao s ruba kaznenog prostora iskosa s desne strane, no i ovaj put je Kalinić bio spreman i ukrotio je taj pokušaj. Hrvatska je nakon toga konačno došla do daha. U 12. minuti Pjaca je napravio darmar u kaznenom prostoru domaćina, odigrao povratnu loptu za Kovačića, koji je naciljao gornji desni kut, no vratar Rui Patricio sjajno je reagirao i obranio taj pokušaj. Ipak, čim smo uspjeli spojiti nekoliko smislenijih dodavanja, uspjeli smo - povesti. U 18. minuti zabio je Perišić, nakon što je Kovačić ukrao loptu Portugalcima, brzo razmijenio dodavanja s Pjacom, što je "izulo" domaću obranu, pa je nakon niza nespretnih reakcija lopta došla do Perišića, koji ju je s 12 metara zakucao u desni kut. No nije nam nam on dao krila, već smo opet upali u fazu u kojoj smo puno griješili u predaji. Nikako se nismo mogli prilagoditi agresivnom i brzom domaćinu, pa smo ubrzo bili baš stisnuti pred svoj kazneni prostor. Ubrzo nas je zadesila nova nesreća, jer se ozlijedio Vida, a dok je još bio na terenu, Portugal je uspio izjednačiti. U 32. minuti Pizzi je pronašao glavu Pepea, a on način kako konačnio svladati odlinčog Kalinića za izjednačenje. Taj trenutak bio je signal za domaću reprezentaciju da nas još jače pritisne, pa praktično do poluvremena više nismo uspjeli izići iz svoje polovine. Portugal je prijetio uglavnom nakon prekida, ali naša se obrana koliko-toliko stabilizirala te je uspješno otklanjala sve te prijetnje. Uglavnom, prvi dio susreta nismo baš blistali. Imali smo puno problema s pas-igrom, iako se vidjela tendencija pokušaja brzih odigravanja. No ona nisu bila precizna, a Portugalci su te pogreške dobro koristili i opasno uzvraćali. Na kraju, tim neriješenim ishodom na poluvremenu mogli smo biti i više nego zadovoljni.

Manje uzbuđenja


Drugi dio susreta počeo je prilikom Hrvatske. U 47. minuti Modrić je ubacio iz lijevog kuta, Perišić je pucao glavom s pet-šest metara, ali nije bilo snage u tom pokušaju pa Rui Patricio nije imao problema uhvatiti loptu. BIla je to najava kako ćemo uspjeti umiriti goropadne Portugalce u nastavku. Drugi dio susreta bio je daleko mirniji. Hrvatska je uspjela uspostaviti kontrolu igre, a tome su pomogle i brojne zamjene, koje su posve razvodnile utakmicu. Prilika je bilo malo, a one koje su stigle dolazile su isključivo iz pogrešaka u dodavanjima. Opet smo mi bili ti koji su više griješili. Na trenutke se činilo kako imamo sve pod kontrolom, a onda bi slijedila nekakva neforsirana pogreška iz koje bi domaćin razvio ubojitu brzu akciju. Upravo to se dogodilo u 72. minuti, kada je Čop prodao loptu, sjurili su se Portugalci po desnoj strani, Martins je ubacio prizemnu loptu u naš "peterac", gdje ju je Milić skrenuo u lijevu vratnicu, od koje se odbila u polje. U završnici susreta opet smo se našli u određenom pritisku, ali zahvaljujući dobrim obrambenim reakcijama uspjeli smo se obraniti i susret završiti neporaženi.
Dalibor Keler
FARO - Satdion Algarve. Gledatelja: 25.000. Sudac: Javier Estrada (Španjolska) - 6,5. Strijelci: 0:1 Perišić (18), 1:1 Pepe (32), Žuti kartoni:William Carhvalho (Portugal), Perišić, Kovačić (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: LOVRE KALINIĆ (HRVATSKA)

PORTUGAL

1 (1)

Rui Patricio 6,5, Cancelo 6,5, Pepe 7, Dias 6, Rui 6, W. Carvalho 6 (od 81. Oliveira -), Ruben Neves 5,5 (od 87. Renato Sanches -), Pizzi 6,5 (od 60. Bruno Fernandes 5,5), Bruma 7 (od 68. Rony Lopez), Andre Silva 5,5 (od 88. Gelson -), Bernardo Silva 6,5 (od 46. Gerson Martins 6,5).

HRVATSKA

1 (1)

Kalinić 7, Vrsaljko 5,5 (od 46. Milić 6), Vida 6 (od 32. Jedvaj 6), Mitrović 6, Barišić 6, Modrić 6 (od 55. Pašalić 5,5), Badelj 5,5, Kovačić 6, Pjaca 6 (od 72. Rog -), Livaja 6 (od 56. Santini 5,5), Perišić 7 (od 63. Čop 5,5)
0:1

Nakon malo odbijanja po kaznenom prostoru lopta se našla pred Perišićem, koji je to spremno dočekao i s 12-13 metara oštrim udarcem pogodio desni kut
1:1

Pizzi je ubacio u kazneni prostor, a u skoku pred našim vratima najbolji je bio Pepe, koji je glavom proslijedio loptu u donji lijevi kut
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana