Kultura
VELIKA RETROSPEKTIVA OD 21. RUJNA 2018. DO 6. SIJEČNJA 2019.

Monet ove jeseni gostuje u bečkoj Albertini
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Bečka Albertina ove jeseni prikazuje veliku retrospektivu posvećenu Claudeu Monetu (1840. – 1926.). Riječ je o najopsežnijoj izložbi posvećenoj stvaralaštvu slavnog francuskog slikara u posljednjih 20 godina u Austriji.
Među stotinjak djela koja će se moći vidjeti u okviru izložbe nalaze se slike posuđene iz četrdeset svjetskih muzeja i privatnih zbirki kao što su Musée d’Orsay Paris, Museum of Fine Arts Boston, National Gallery London, National Museum of Western Art Tokyo ili Puškinov muzej u Moskvi.
Claude Monet jedan je od najznačajnijih predstavnika impresionizma i središnja figura slikarstva 20. stoljeća. Izložba obuhvaća raspon od njegovih ranih predimpresionističkih djela, do posljednjih slika koje su utrle put ekspresionizmu.
Element vode provlači se kroz cjelokupno stvaralaštvo majstora svjetla, a upravo su promjenjivost prirode, rasplinjavanje krajolika u magli, snijegu i morskim valovima središnja tema bečke izložbe. Albertina je bečki muzej u kojem se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu s oko 65.000 crteža i preko milion grafika. Muzej je smješten u palači Nadvojvode Albrechta u samom središtu Beča u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i Hotela Sacher. Naziv je dobio po svom osnivaču - Vojvodi Albertu Kasimiru von Sachsen-Teschen.J.Kn.
Možda ste propustili...

DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.

VIRKAS U KARLOVCU I VIROVITICI

Tarzanu i Petom činu visoke ocjene publike

ZNANSTVENI KOLOKVIJ U PETAK U DRENOVCIMA

I Osječani o životu i djelu fra Marka Japundžića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

O MAUROVIĆU U MSU

Erotski i pornografski stripovi

2

DAMIR ZLATAR FREY, REŽIRA “OTHELLA” U HNK-u U OSIJEKU

Naučio sam se boriti jer svaki mi novi projekt omogućava preživjeti

3

USPJESI MLADIH VIOLINISTA GLAZBENE ŠKOLE FRANJE KUHAČA

Ana Krstin: Osjećala sam se veselo, a povratak je bio ispunjen zadovoljstvom