Novosti
SUĐENJE MILANU BANDIĆU

Markić: Za sedam i pol minuta dogovorena pomoć udruzi
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić posvjedočila je na suđenju zagrebačkom gadonačelniku Milanu Bandiću, optuženom da je toj udruzi pogodovao na štetu grada, kako je već na prvom sastanku koji je trajao tek "sedam i pol minuta" bilo jasno da će udruga dobiti materijalnu potporu, ali da nije dogovoreno kako će to biti realizirano.


"Tražili smo materijalnu potporu za izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma kao što smo tražili od drugih gradonačelnika i načelnika općina. To je bilo potpuno jasno i u komunikaciji mejlovima s Bandićevim suradnicima nakon sastanka", posvjedočila je Markić na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je ispitana kao prva svjedokinja na suđenju u aferi Štandovi. Uskok Bandića u aferi Štandovi tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade plakate, letke i štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Svi su, nakon što im je pročitana Uskokova optužnica, odbacili sve što im se stavlja na teret, ističući da nisu krivi. Markić je kazala da su, slijedom dogovora s Bandićem i njegovim suradnicima iz kolovoza 2014., sve fakture od izvođača na kraju proslijedili gradu. No Bandić je već tada bio uhićen u aferi Agram, a njegova zamjenica Sandra Švaljek predstavnicima udruge kazala je da se ti troškovi ne mogu pokriti.
"Uskok je tri dana poslije zatražio svu dokumentaciju i očitovanje dogradonačelnice", posvjedočila je Markić, koju je sudsko vijeće više puta prekinulo kada je počela objašnjavati da je njezin dogovor s Bandićem bio potpuno u skladu s uhodanom gradskom praksom.
Iako se prisjetila mnogih detalja vezanih uz svoj dogovor s Bandićem i suradnicima, Markić se na pitanje Uskoka nije mogla sjetiti je li nakon kratkog sastanka o toj temi komunicirala s gradonačelnikom, čiji su se telefonski razgovori, tajno snimljeni u istrazi, u sudnici slušali prije svjedočenja. Na snimkama su, između ostaloga, razgovori Bandića i Lovrića o Željki Markić, Lovrićevi dogovori oko tiskanja plakata, izmađu ostaloga i o logu grada Zagreba, što je na referendumskim plakatima tražio Bandić kao sponzor. "Ona bi preko mojih leđa kokošarila, a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Dobit će k.... Boljeg partnera od Bandića neće imati", kazao je gradonačelnik na jednoj od snimki.
Bandić je, pak, bez komentara prošao pokraj novinara te je samo ponovio riječi s ulaska u sud: "Strpljen-spašen, strpljen-spašen." Nije odgovorio ni na novinarsko pitanje zašto je 2014. novinarima tvrdio da nije pomagao udrugu U ime obitelji.H
Bandić: Nisam kriv
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na početku suđenja ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji, kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, prema tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna. I Bandićevi su suoptuženici nakon čitanja optužnice ustvrdili da se ne osjećaju krivima. Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio Grad Zagreb.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana