Novosti
TRAŽE PREGOVORE O PLAĆAMA

Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Čelnici sindikata javnih službi rekli su u četvrtak na konferenciji za novinare da će, ne započnu li idući tjedan pregovori o osnovici plaća u tim službama, najaviti štrajk.
Predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić pozvala je Vladu da hitno pozove na pregovore i pronađe rješenje za popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u javnim službama. Podsjetila je kako je Vlada prije donošenja smjernica fiskalne politike za iduću godinu trebala započeti pregovore o visini osnovice plaća. Sindikati su na tome inzistirali, no do danas se to nije dogodilo, rekla je. Sindikati smatraju da se radi o neodgovornoj Vladinoj politici prema zaposlenicima u javnim službama i da su zanemarili činjenicu da su javne službe u izuzetno lošoj situaciji. Tomu u prilog govore podaci o kroničnom manjku liječnika, medicinskih sestara, odgojitelja, nastavnika prirodoslovnih predmeta i znanstvenika, upozorila je. Sindikati smatraju da su takvom nebrigom i građani dovedeni u realnu opasnost da neće moći kvalitetno koristi usluge javnih službi kao javnog servisa građana jer ih neće imati tko liječiti, njegovati i obrazovati njihovu djecu, poručila je Dimić i dodala da se na natječaje za zapošljavanje u javnim službama nitko ne javlja ili se javljaju nedovoljno kvalificirane osobe.
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je da je Vlada ponovno izigrala zaposlene u javnim službama jer su pregovori o osnovici plaće trebali započeti još u svibnju. "Poručujemo Vladi da pregovori moraju početi idući tjedan i ako se to ne dogodi sindikati javnih službi spremni su najaviti štrajk", rekao je Mihalinec. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIJENJAJU SE ODNOSI POSLODAVACA PREMA RADNICIMA

Rastu plaće, ali i broj ugovora o radu na neodređeno vrijeme

2

DRAŽEN ŽIVIĆ ZAMJENIK RAVNATELJA INSTITUTA "IVO PILAR"

Moramo motivirati građane da ostanu, strance da se usele, a iseljene da se vrate

3

OSOBE S INVALIDITETOM

U radno aktivnoj dobi ih je 217.578, a rade samo 18.903