Novosti
HGK I MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE O ZPP-U

Cilj je izboriti se za više novca
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo poljoprivrede zabrinuti su prijedlogom nove zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. - 2027., kojom se predviđaju manja sredstva za Hrvatsku.
"Smatramo da Europska komisija treba uvažiti činjenicu da je Hrvatska svrstana među ekonomski slabije razvijena područja i da bi smanjenje omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj izravno utjecalo na smanjenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje", upozorio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, na sastanku tvrtki poljoprivredne i prehrambene industrije s predstavnicima HGK-a i Ministarstva s temom ZPP-a.
Europska je komisija izišla početkom lipnja s prijedlozima triju novih uredbi kojima se uređuju izravna plaćanja, mjere ruralnoga razvoja, mehanizmi uređenja tržišta i politika kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Višegodišnji financijski okvir EU govori o smanjenju sredstava za financiranje mjera ZPP-a za oko pet posto. Tako Hrvatsku, prema prijedlogu, čeka smanjenje sredstava za financiranje izravnih plaćanja za četiri posto, a mjera ruralnog razvoja za čak 15 posto. Omotnica za izravna plaćanja sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjuje se na 367,7 milijuna, a sredstva za ruralni razvoj s 332,16 milijuna eura na 281,3 milijuna.
"Proizvođač koji danas dobiva jedan ili dva milijuna eura godišnje potpore prema reformi ZPP-a i modelu progresivnoga smanjenja potpora dobio bi manje od 100.000 eura. Slijedi razdoblje pregovora", zaključio je Kovačević.
"Cilj nam je izboriti se za što bolju omotnicu za oba stupa ZPP-a, što bi značilo da ne podržavamo smanjenje ovoga financijskog okvira, odnosno proračuna u izravnim plaćanjima i ruralnom razvoju", rekao je državni tajnik Tugomir Majdak. D.Pav.
Proizvođač koji danas dobiva jedan ili dva milijuna eura godišnje potpore dobio bi manje od 100.000 eura
Možda ste propustili...

MEĐIMURSKI ŽUPAN PROMIJENIO STAV I MIŠLJENJE

Posavec je bio jedan od najvećih zagovornika koalicije s HDZ-om

EVAKUACIJA ZBOG MOGUĆE EKSPLOZIJE

Požar u skladištu Slobodne Dalmacije

KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ TRAŽE OD HRVATSKE ZAUSTAVLJANJE GRADNJE MOSTA

Dodik kreće u blokadu zahtjeva za pokretanje tužbe zbog Pelješkog mosta

Najčitanije iz rubrike