Novosti
ODGOĐENO IZRUČENJE BIVŠEG VLASNIKA AGROKORA

Todorić dobio još vremena za predaju “novih dokaza”
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Ovo je pobjeda boraca protiv korupcije u Hrvatskoj, rekao je zadovoljni Todorić

Londonski visoki sud u četvrtak je odgodio za 15. listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom zahtjevu za pravo na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, a na zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa.

Hines je, naime, zatražio dodatnih 28 dana za podnošenje zahtjeva za pravo na žalbu, ustvrdivši da imaju nove dokaze. Na ročištu 15. listopada obrana će imati sat vremena da iznese skicu novih dokaza, a sudac je izričito naglasio kako to moraju biti novi dokazi, a ne preformulirani stari dokazi koje je odbacio prvostupanjski sud u presudi 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj. Sud bi tada trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces, koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.Kako javlja N1, pozivajući se na izvore bliske sudu, svi podnesci i novi dokazi moraju biti dostavljeni do 4. listopada u 16 sati.
Angažirao Cherie Blair
Todorić se na londonskom sudu pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. S njim su bili i hrvatski odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.Odvjetnik Hines spomenuo je u svom obraćanju sudu iskaze Uskoka koji su procurili u javnost i aferu Hotmail te rekao kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.Visoki je sud 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja, prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo sazvano za 6. rujna.Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši ni jedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva je obrana svjedočenjem dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice."Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, jer on čini 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.Todorić je uhićen lani, 7. studenoga, u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude, te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.
Zahvala
DORH je u listopadu 2017. izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.Todorić je izrazio zadovoljstvo odlukom suda u Londonu. "Ja bih još jednom zahvalio engleskom sudu na donošenju, rekao bih, pravedne odluke", rekao je Todorić, dodavši da su dobili dodatno vrijeme za pripremu i za borbu za istinu. "Zahvaljujem svima na pobjedi. To nije moja pobjeda, to je pobjeda svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam, jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi", rekao je Todorić, koji ovaj put nije odgovarao na pitanja novinara. Cherie Blair kratko je izjavila da će "ovaj predmet za mjesec dana ponovno doći na sud, što će biti prigoda da se rasvijetli što se događa u Hrvatskoj". Na upit vjeruje li u politički motiviran progon Ivice Todorića, rekla je da odbija to komentirati prije odluke suda.
Dijana Pavlović/H
KUŠČEVIĆ: VOLIO BIH DA IZRUČENJE NIJE ODGOĐENO
Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak kako bi volio da izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj nije odgođeno. “Volio bih da nije odgođeno i da je došlo do izručenja, vjerujem u hrvatske sudove i vjerujem da bi se na hrvatskom sudu Todorić mogao braniti sa svim zakonskim propisima i da bi ovdje dobio zadovoljštinu”, kazao je Kuščević novinarima nakon sjednice Vlade. Todorićeve najave obračunu s hrvatskom politikom, Kuščević je komentirao riječima da vjeruje u hrvatsko pravosuđe i da bi Todorić imao suđenje onako kako to zakon nalaže. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je kazao kako je, ako dođe do Todorićeva izručenja, samo stvar tehnike kako to ostvariti između hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih britanskih službi te kako vjeruje da bi taj postupak potrajao deset do dvadeset dana.
Sudac je izričito naglasio da očekuje nove dokaze, a ne preformuliranje starih
odgoda
NOVO ROČIŠTE JE 15. LISTOPADA
Možda ste propustili...

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

ASDA: JADRANSKA VOJNA I ZRAKOPLOVNA IZLOŽBA

Najveća vojna izložba do sada

Najčitanije iz rubrike