Novosti
NOVI KRITERIJI ZA ODŠTETE

Stroži uvjeti za dodjelu pomoći nakon nepogoda
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Od 2013. do 2017. godine ukupno je prijavljeno štete od 12,2 milijarde kuna, a isplaćeno je samo 174 milijuna kuna

Ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade u četvrtak predstavio je prijedlog zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.


Tim se zakonskim prijedlogom uređuju kriteriji i ovlasti za proglašenje stanja prirodne nepogode poput potresa, požara, poplave, suše, tuče, mraza i drugih, procjena štete od prirodne nepogode te dodjela pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda.
Ministar Marić objasnio je da se novi zakon predlaže jer postojeći kriteriji omogućuju gotovo svima da se jave za dodjelu pomoći, bez obzira na veličinu oštećenog posjeda, pa se javlja velik broj oštećenika, a sredstva osigurana u proračunu nisu dostatna da bi se udovoljilo svim zahtjevima koji ispunjavaju uvjete, što rezultira niskim iznosima krajnjim korisnicima. Kao potvrdu naveo je da je od 2013. do 2017. godine ukupno prijavljeno štete od 12,2 milijarde kuna, od toga se 60 posto odnosilo na štete u poljoprivredi, a u isto vrijeme za štete je isplaćeno samo 174 milijuna kuna. U proračunu se za tu namjenu u pravilu godišnje planira oko 20 milijuna kuna, a prošle je godine preraspodjelom i rebalansom osigurano 100 milijuna kuna.
"Sa svrhom učinkovitije dodjele sredstava pomoći predlaže se novo zakonsko rješenje, kojim bi se iz nadležnosti Državnog povjerenstva ograničila dodjela sredstava pomoći za djelomičnu sanaciju šteta u poljoprivredi do 50 posto ukupno planiranih sredstava za tekuću godinu", kazao je ministar financija.
Novim se zakonom, dodao je, naglašava i potreba za osiguranjem imovine te se predlaže da se pomoć za štete "ne dodjeljuje u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60 posto vrijednosti imovine".
"Budući da se već provode mjere subvencioniranja polica osiguranja u poljoprivredi, razvidno je kako se na taj način upućuje poljoprivrednike na nužnost osiguranja poljoprivrednih dobara sa svrhom zaštite imovine od sve učestalijih prirodnih nepogoda", rekao je ministar.
Prema prijedlogu novog zakona, pomoć iz proračuna ne bi se dodjeljivala za štete nastale na nezakonito izgrađenim zgradama. "Navedeno upućuje na nužnost u postupanju kontrole unosa podataka o imovini za koju oštećenici prijavljuju štetu", ističe Marić.
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na novu školsku godinu naglasivši kako je obrazovna reforma jedan od temeljnih ciljeva njegove vlade, koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja, te istaknuo da svi zajedno podržavaju sve napore koji će ga unaprijediti. Zahvalio je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak na brojnim aktivnostima i u redovitom i u eksperimentalnom smislu te nizu kvalitetnih inicijativa.
Dijana Pavlović
VAŽNA PORUKA SOLIDARNOSTI
Otvarajući sjednicu, premijer Plenković podsjetio je da je Vlada osigurala zakonit način da se radnicima Uljanika i 3. maja isplate plaće. Naglasio je da Vlada traži rješenja za održivost hrvatske brodogradnje, vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju javnoga duga, stabilnosti javnih financija i održavanju pozitivnih gospodarskih trendova. "Time smo poslali važnu poruku solidarnosti i poruku da ćemo u predstojećim danima, posebice idućeg tjedna na sjednici Vlade u Puli te u okviru razgovora s nadležnom povjerenicom Vestager, tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje", poručio je.
Andrej Plenković

premijer

Vlada traži rješenja za održivost hrvatske brodogradnje, vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju javnoga duga, stabilnosti javnih financija i održavanju pozitivnih gospodarskih trendova.
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”

Najčitanije iz rubrike