Novosti
SKANDAL I SRAMOTA NA NACIONALNOJ TELEVIZIJI

Ćosiću prijeti otkaz na
HRT-u zbog preprodaje
ulaznica za finale SP-a?
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Hrvatska je ovoga ljeta proživjela nogometnu bajku koju su svojim nevjerojatnim igrama i pobjedama u Rusiji "ispisali" Vatreni stigavši do finala Svjetskog prvenstva. Hrvatski nogometaši briljirali su na terenu i izvan njega, ali nešto više od mjesec i pol dana nakon završetka SP-a procurila je informacija kako je FIFA uhvatila Hrvate u nečasnim radnjama. Nikoga iz HNS-a ili reprezentacije, nego su osumnjičena dva djelatnika HRT-a, sportski komentator Drago Ćosić i koordinator međunarodnih poslova Saša Dedić.


Taj je dvojac navodno sudjelovao u preprodaji ulaznica na crnom tržištu. Nakon što su se četiri ulaznice za finale SP-a pojavile u prodaji, FIFA je zatražila od EBU-a (Europska unija javnih televizija), čiji je HRT član, objašnjenje o okolnostima pojavljivanja u prodaji spornih karata koje su namijenjene nacionalnim TV kućama koje prate SP. Cijena ulaznice za finalnu utakmicu između Francuske i Hrvatske na crnom tržištu iznosila je gotovo 20.000 eura, a ulaznice koje su se našle u ilegalnoj prodaji dobio je HRT. Na kraju nisu prodane jer ih je u posljednji trenutak blokirala FIFA.
Nakon sumnjivih radnji FIFA se obratila EBU-u, a on pak HRT-u. Na Prisavlju su zbog bruke i sramote željeli provesti istragu u tajnosti, ali je informacija procurila u javnost, pa je cijela stvar ubrzana.
- Hrvatska radiotelevizija pokrenula je postupak utvrđivanja povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano uz zloupotrebu ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila hrvatska nogometna reprezentacija. Odmah nakon zaprimljene službene informacije od EBU-a HRT je poduzeo sve potrebne mjere i radnje te o tome obavijestio nadležna državna tijela radi provođenja daljnjih izvida - stoji u priopćenju s HRT-a.
I to nije sve, navodno je HRT tijekom SP-a tražio ukupno 40 karata, a vodstvo s Prisavlja tvrdi da za to nije znalo. Istraga je u tijeku, a Ćosiću se predviđa neslavan kraj karijere - kaznena prijava i mogući otkaz na HRT-u.
Inače, Ćosić je nakon povratka iz Rusije, gdje je komentirao utakmice Hrvatske, najavio kako odlazi "na malo duži odmor jer je iscrpljen", no upućeni s televizije kažu da je to zapravo bilo zbog istrage koja je tada već pokrenuta. I. Liović
Tomislav Pacak

glasnogovornik HNS-a

Ne znam ništa o spornim ulaznicama, to je stvar HRT-a. Mogu samo potvrditi da ulaznice nisu kupovane preko HNS-a.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana