Novosti
ZAUSTAVLJEN NATJEČAJ

Interes za obnovu premašio 1,1 mlrd. kn
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 5. rujna je privremeno, do 5. veljače 2019., obustavilo poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, zbog prevelikog interesa. Kako navode, ukupan iznos zatraženih nepovratnih sredstava premašio je ukupno raspoloživi iznos nepovratnih sredstava u okviru tog poziva od 1,1 milijardu kuna. U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata energetske obnove zgrada, za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj traže nepovratnih gotovo 750 milijuna kuna.
- Čestitam svima koji su prijavili svoje projekte na dobroj organizaciji i pripremi. Uštedama na energentima, struji i plinu, za grijanje i hlađenje javnih zgrada, moći će se ulagati u druge razvojne projekte, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, a život i boravak u javnim zgradama će se poboljšati - poručuje ministar Predrag Štromar i dodaje kako su prijavitelji spremno dočekali natječaj.
Podsjetimo, poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora raspisan je krajem 2017., a otvoren za prijave početkom 2018. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih nepovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto ukupnog raspoloživog iznosa te je poziv bio privremeno obustavljen, od 5. veljače do 4. rujna 2018. Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos nepovratnih sredstava povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna, donesena je 26. srpnja. Na poziv je ukupno zaprimljeno 759 prijava (448 prijava u prvom krugu prijave, do 5. veljače, i 311 prijava u drugom krugu prijave, do 5. rujna), a ukupni zatraženi iznos nepovratnih sredstava gotovo je 1,34 milijarde kuna. Do sada su po ovom pozivu donesene 244 odluke o financiranju, u iznosu od 481.189.067,33 kune, s ukupnom vrijednošću projekata 951.098.118,48 kuna. D.Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVI SE KRISTOVO USKRSNUĆE OD MRTVIH

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan

2

CARITAS

Donacija 220 tona hrane

3

POTROŠAČKA KOŠARICA NA RAZINI PROŠLOGODIŠNJE

U tri dana uoči Uskrsa građani će potrošiti više od dvije milijarde kuna