Crna kronika
PROMETNA NESREĆA U TOVARNIKU

Devetogodišnjaka na biciklu udario auto
Objavljeno 7. rujna, 2018.
TOVARNIK - Devetogodišnji dječak ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak oko 8.50 sati u Tovarniku.
- U Ulici Antuna Gustava Matoša automobil je naletio na devetogodišnjaka koji se kretao na biciklu, prelazeći kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Dijete je prevezeno u Opću županijsku bolnicu Vukovar. Prema prvim informacijama dijete je zadobilo lakše ozljede - doznajemo od Marijane Maje Barbarić iz PU vukovarsko-srijemske. U sličnoj nesreći koja se dogodila krajem lipnja, na Vijencu Petrove Gore u Osijeku, ozlijeđeno je dijete koje je istrčalo na cesti kada je naišao auto.
Prema podacima iz MUP-a, prošle godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo osmero djece u dobi do 13 godina. Još 110 ih je ozlijeđeno teže i 847 lakše. Najviše djece stradavalo je dok su bili putnici u vozilima, a petero ih je tako lani poginulo. Evidentno je povećanje smrtno stradale djece u odnosu prema 2016. godini, kada ih je u prometu život izgubilo dvoje.
Od petero poginule djece u prometnim nesrećama u prvih sedam mjeseci 2017. godine četvero je poginulo kao putnik u vozilu, a od dvoje poginulih u istom razdoblju 2018. jedno je poginulo kao putnik. Također, od 508 nastradale djece u prometnim nesrećama u prvih mjeseci 2017. godine 302 djece nastradalo je kao putnik, a u istom razdoblju ove godine od 463 nastradale djece njih 266 bili su putnici u vozilima.
Djeca u prometu stradaju najčešće kao putnici u vozilima, a potom kao pješaci. Dvoje djece, u dobi od tri i osam godina, ozlijeđeno je u prometnoj nesreći koja se početkom srpnja dogodila na autocesti A3 kod Starog Petrovog Sela. Policija je očevidom utvrdila da je 34-godišnjak upravljajući automobilom zbog nedržanja potrebnog sigurnosnog razmaka udario u stražnji dio autobusa kojim je upravljao 43-godišnjak. U ovoj prometnoj nesreći ozlijeđeno je dvoje djece iz automobila. Djevojčica u dobi od osam teže je ozlijeđena, a trogodišnji dječak zadobio je lakše ozljede.
Iz policije godinama upozoravaju roditelje da budu uzor svojoj djeci, jer djeca se ponašaju u prometu onako kako to vide od svojih roditelja. Nije rijetkost vidjeti neodgovorne roditelje koji prelaze cestu vozeći se na biciklu preko pješačkog prijelaza, a pokraj njih je dijete na dječjem biciklu. Jednako tako nije rijetkost vidjeti kako roditelji prevode djecu izvan pješačkih prijelaza te preko tzv. zebre dok je na semaforu crveno svjetlo.S.Lacić
Sandra Lacić
Vozeći se biciklom, devetogodišnjak je neoprezno prelazio cestu izvan pješačkog prijelaza
5

djece poginulo je od posljedica prometnih nesreća do srpnja ove godine
Možda ste propustili...