Osijek
NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ U BOLNICI

Odgodili operaciju jer im je ponestalo titanskih vijaka
Objavljeno 7. rujna, 2018.
U kolovozu, zbog velikog broja prijeloma kralježnice, potrošeno više vijaka i šipki, kažu u KBC-u

Podatak da se na Klinici za neurokirurgiju godišnje operira čak 800-tinjak pacijenata ne ostavlja mjesta sumnji da je ondje velika gužva, odnosno da je mnogo onih koji čekaju svoj red na različite operacije. Uz to, velik broj Slavonaca i Baranjaca ima problema s kralježnicom, čije ozljede, tumorske procese te srodne bolesti i stanja ondje uspješno liječi. Upravo zbog prevelikog broja pacijenata i povećane potrebe za ugradnjom titanskih vijaka i šipki, ondje se u kolovozu dogodilo da je jednoj pacijentici odgođena već dogovorena operacija. Rekli su joj - nema vijaka.


- Čula sam da je limit vijaka za kolovoz potrošen i da ću biti operirana u rujnu, samo nisu znali koji dan. Boli me do granica izdržljivosti i nije mi bilo jasno kako je moguće da zdravlje ovisi o nečijoj procjeni, odnosno da postoji limitiran broj vijaka koji se smije potrošiti u jednom mjesecu – komentar je koji je na svom facebook-profilu ostavila Osječanka koja već duže vrijeme čeka konačan rasplet situacije u kojoj se našla nakon velikih bolova kralježnice. Dodajmo tome da je riječ o pacijentici koja nije hitna i to je upravo bio razlog odnosno iznimka u kolovozu zbog koje, kako doznajemo u Ravnateljstvu osječkog Kliničkog bolničkog centra, nije mogla biti učinjena operacija.
- Tijekom kolovoza 2018. godine zbog većeg broja traumatskih prijeloma kralježnice zbog padova s visine i prometnih nesreća učinjeno je šest operacija fiksacije, odnosno stabilizacije kralježnice. Stoga je i ugrađen velik broj titanskih vijaka i šipki, znatno više nego što je to uobičajeno tijekom jednoga mjeseca u godini – pojašnjavaju u Ravnateljstvu KBC-a Osijek dodajući kako je samo jedan pacijent predviđen za operaciju u posljednjem tjednu kolovoza odgođen za rujan. No, ističu kako nije riječ o traumatskim promjenama, nego kroničnim promjenama, koštano-degenerativnim u slabinskom dijelu kralježnice. Samim tim, stoji u očitovanju iz bolnice, nema prioriteta u smislu hitnosti.
Da je bila riječ o iznimci potvrđuje i to što, prema pojašnjenju, Klinika za neurokirurgiju posjeduje dovoljnu količinu potrebnog osteosintetskog materijala za svaku hitnu operaciju.
- Čekanje na operaciju koštano-degenerativnih promjena kroničnog karaktera može se pomaknuti za nekoliko tjedana, bez ikakve potencijalne štete za pacijenta – pojašnjavaju u Ravnateljstvu Kliničkog bolničkog centra Osijek.
Kako doznajemo u Kliničkom bolničkom centru, situacija kakva se dogodila na Klinici za neurokirurgiju u ostalim klinikama i odjelima nije takva i raspolažu s dovoljnom količinom osteosintetskog materijala. Štoviše, taj je materijal na konsignaciji, odnosno ako je potrebno ugraditi nešto od tog materijala u pacijenta tijekom operacijskog zahvata, mogu to učiniti odmah u sali, a proizvođač je dužan nadomjestiti nedostatak određenih materijala već za dan ili dva. Na Ortopediji, primjerice, lista čekanja za kukove i koljena neprestano je na istoj razini, a općenito vrijedi da za pacijente koji nisu hitni postoji lista čekanja, a hitni su na rasporedu istoga dana. Štoviše, doznajemo da je u pripremi dodatno skladište za konsignaciju kako ne bi dolazilo do improvizacije s vijcima, a što se navodno znalo događati. Titan kao izvrstan materijal na raspolaganju je i na Traumatologiji, a u KBC-u nastoje pratiti sve nove trendove, pa tako i taj.
Marija Mihelić
U 25 godina operirane tisuće pacijenata
Od osnutka Klinike za neurokirurgiju 1992. godine, ondje su učinjeni operativni zahvati na tisućama pacijenata. Kako je nedavno pojasnio doc. dr. sc. Božidar Muršić, predstojnik Klinike za neurokirugiju KBC-a Osijek, unatoč odljevu stanovništva iz Slavonije i Baranje, broj pacijenata se ne smanjuje, no lista čekanja kod nehitnih pacijenata najduže je od dva do tri tjedna, a hitni pacijenti rješavaju se odmah.
Možda ste propustili...

U STUDIJSKOJ ČITAONICI GISKO-A

Predstavljanje zbirke “Iz inata baća”

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana