Osijek
PROJEKT "2REGION2SUSTAIN"

Osijek i Pečuh smanjuju udio bačenog biootpada
Objavljeno 6. rujna, 2018.
S posljednjim danom rujna završit će provedba projekta "2REGION2SUSTAIN“ u kojemu Unikom, kao glavni nositelj, radi na jačanju kapaciteta prekograničnih subjekata koji se bave gospodarenjem otpadom s posebnim naglaskom na zbrinjavanju biootpada. Uz Unikom partneri su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje s hrvatske strane te Biokom Ltd. (komunalna tvrtka Pečuha) i Razvojna agencija grada Pečuha, s mađarske strane. Ukupna vrijednost projekta je 273 tisuće eura, od čega Europska unija sufinancira projekt s 232 tisuće eura.
Ovom prigodom jučer je u prostorima BIOS-a održan "Forum – kružno gospodarstvo i zelena radna mjesta" na kojemu su predstavljene neke od projektnih komponenti te razmijenjena zajednička iskustva.
Sudionike je u ime gradske uprave pozdravio Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika, koji je podsjetio kako je ovaj forum dio projektne aktivnosti u promicanju selektivnog odlaganja komunalnog otpada. Ujedno je najavio aktivnije odnose s Pečuhom, najstarijim gradom prijateljem Osijeka, a za sljedeći tjedan najavljuje sastanak s gradonačelnikom Pečuha o pitanju aktivnije gospodarske suradnje dvaju gradova.
Davor Vić, direktor Unikoma, podsjetio je kako je s hrvatske strane namjera bila izdvajanje biootpada iz ukupne mase komunalog otpada, te je u tu svrhu realizirana podjela 1988 posuda obujma 16 litara za korisnike u kolektivnom stanovanju, 120 posuda od 120 litara za biootpad u kolektivnom stanovanju te 300 kompostera za individualno stanovanje. Mađarska strana odlučila se za akciju prema individualnom stanovanju, oni su u okviru projekta nabavili i podijelili 1200 kompostera.
Partneri su bili i na studijskom putovanju, pogledali su iskustva talijanskih gradova, od kojih izdvajaju praksu Milana, te slovenske prijestolnice Ljubljane. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGA KONFERENCIJA NAMIJENJENA OSNAŽIVANJU ŽENA U BIZNISU

Lean on Yourself okupio 170 mladih žena koje sanjaju o pokretanju privatnog posla

2

JESENSKA ČAROLIJA U PERIVOJU

Umjetnička djela od lišća

3

U POVODU SVJETSKOG DANA PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE

Pješački most svijetlio za "palčiće"

oglas