Osijek
PROJEKT "2REGION2SUSTAIN"

Osijek i Pečuh smanjuju udio bačenog biootpada
Objavljeno 6. rujna, 2018.
S posljednjim danom rujna završit će provedba projekta "2REGION2SUSTAIN“ u kojemu Unikom, kao glavni nositelj, radi na jačanju kapaciteta prekograničnih subjekata koji se bave gospodarenjem otpadom s posebnim naglaskom na zbrinjavanju biootpada. Uz Unikom partneri su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje s hrvatske strane te Biokom Ltd. (komunalna tvrtka Pečuha) i Razvojna agencija grada Pečuha, s mađarske strane. Ukupna vrijednost projekta je 273 tisuće eura, od čega Europska unija sufinancira projekt s 232 tisuće eura.
Ovom prigodom jučer je u prostorima BIOS-a održan "Forum – kružno gospodarstvo i zelena radna mjesta" na kojemu su predstavljene neke od projektnih komponenti te razmijenjena zajednička iskustva.
Sudionike je u ime gradske uprave pozdravio Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika, koji je podsjetio kako je ovaj forum dio projektne aktivnosti u promicanju selektivnog odlaganja komunalnog otpada. Ujedno je najavio aktivnije odnose s Pečuhom, najstarijim gradom prijateljem Osijeka, a za sljedeći tjedan najavljuje sastanak s gradonačelnikom Pečuha o pitanju aktivnije gospodarske suradnje dvaju gradova.
Davor Vić, direktor Unikoma, podsjetio je kako je s hrvatske strane namjera bila izdvajanje biootpada iz ukupne mase komunalog otpada, te je u tu svrhu realizirana podjela 1988 posuda obujma 16 litara za korisnike u kolektivnom stanovanju, 120 posuda od 120 litara za biootpad u kolektivnom stanovanju te 300 kompostera za individualno stanovanje. Mađarska strana odlučila se za akciju prema individualnom stanovanju, oni su u okviru projekta nabavili i podijelili 1200 kompostera.
Partneri su bili i na studijskom putovanju, pogledali su iskustva talijanskih gradova, od kojih izdvajaju praksu Milana, te slovenske prijestolnice Ljubljane. D.Kuštro
Možda ste propustili...

RADOVI KOMUNALNOG PODUZEĆA UNIKOM

Sanacija ugibališta na Gajevu trgu

SPECIJALISTIČKA NAOBRAZBA

Novi studij inkluzivnog obrazovanja

NA UGLU TRPIMIROVE I EUROPSKE AVENIJE

Spasila kokoš koja je šetala po cesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas