Osijek
AKTUALNA PRIPREMA ZIMNICE

Makedonski recept za najukusniji pinđur
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Posljednji su ovosezonski dani za pripremanje zimnice od rajčice jer je sezona ovog povrća je pri kraju, a istovremeno su na osječkoj gornjogradskoj tržnici u ponudi razne vrste paprika. Onaj tko priprema zimnicu i upotrebljava i jedno i drugo može birati odličnu kvalitetu i rajčice i paprike, ali i relativno povoljnu cijenu. Iskoristila je to i sugrađanka Blaženka Bodi koja godinama pravi pinđur prema originalnom makedonskom receptu, s deset kilograma rog paprike, tri kilograma patlidžana i dva kilograma rajčice.


- Papriku očistim od sjemenki da se lakše peče i kad je pečena izrežem je na rezance. Rajčicu također stavim na roštilj i pržim je pa je iscijedim, a prethodno uklonim ljusku. Patlidžan prepolovim i pečem ga u pećnici pa potom žlicom uklonim koru i režem na veće komade. Sve to stavim u starinsku tešku posudu i miješam, ali bez ulja kako bi bolje isparila voda, a osim toga, ako se odmah stavi ulje, bude gorko – ispričala je Bodi, dodajući da nakon isparavanja vode stavlja ulje prema potrebi, otprilike oko litru i pol. U smjesu doda soli po ukusu i malo ljute papričice, a pinđur je gotov, pojašnjava, kad se kuhačom odvoji sva smjesa od dna posude i bude poput pekmeza.
- Kad se počinje praviti pinđur boja bude bordo, a naposljetku postane narančast i sjajan i to je također znak da je gotov – pojašnjava Bodi koja staklenke u koju stavlja pinđur najprije drži neko vrijeme okrenute naopako, a što je, tvrdi, najbolji konzervans. Pinđur se, kaže, jede kao prilog ili namaz na kruh, a s obzirom na duljinu pripreme, kaže, žao joj ga je koristiti u kuhanim jelima.
Inače, osim povrća, na tržnici je velika ponuda i voća. Primjerice, nektarine, marelice i kivi stoje 15 kuna za kilogram, a breskve deset. Cijena grožđa kreće se od deset do 14 kuna, lubenice su tri, a smokve osam kuna. Kilogram limuna stoji 25 kuna.
Marija Mihelić
Zeleni četvrtak: Sok od rajčice
Rajčica je, točnije sok, sos i umak od rajčice, prezentirana na ovotjednom Zelenom četvrtku. Ivica Černik kaže kako su se na pripremu proizvoda odlučili još prošle godine, a rajčicu uzgajaju od 2011. godine.

- Sok je najrjeđi, sos se može koristiti za kuhanje npr. juha, dok se umak može staviti na špagete i jesti odmah. Pripremljen je s crvenim lukom i češnjakom, a u taj osnovni recept planiramo ubaciti bosiljak ili ružmarin. Rajčica je općenito dobra za regulaciju krvnog tlaka i zato je omiljena – kaže Černik, koji je za posjetitelje pripremio i kruh s umakom od rajčice koji je, očekivano – planuo!
Možda ste propustili...

SURADNJA S MAĐARSKOM

Cickaj u posjetu Općini Kulcs

VIJENAC JOSIPA KOZARCA U IŠČEKIVANJU OBNOVE

Naselje puca po šavovima, a još im parkiraju iz drugih ulica

OČAJNI ZBOG LAŽNIH OSVJEŽIVAČA ZRAKA

Ogorčena majka: Ne želim dočekati smrt još jednog djeteta!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OČAJNI ZBOG LAŽNIH OSVJEŽIVAČA ZRAKA

Ogorčena majka: Ne želim
dočekati smrt još jednog djeteta!

2

KBC-OV ZAVOD NAJBOLJI U HRVATSKOJ

Prvi prema stručnom kadru u dječjoj psihijatriji

3

NOVA INOVACIJA OSJEČANINA DAVORA KEZIĆA

Prvi dinamički vizualizator postavljen na raskrižju Gundulićeve i Zrinjevca

oglas