Osijek
EDUKATIVNA RADIONICA ‘’IGRE ABECEDOM’’

Vrtićarci s pomoću različitih tehnologija i igre učili abecedu
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek edukativnom radionicom pod nazivom ‘’Igre abecedom’’ u četvrtak je obilježio Međunarodni dan pismenosti. Na radionici, koja se istovremeno održavala u Igraonici i igroteci Odjela za rad s djecom i mladima te u prostoru Kluba za mlade, sudjelovala su djeca iz Dječjeg vrtića ‘’Vedri dani’’.
- Od najranije dobi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek djecu pokušavamo poučiti da knjižnica ima didaktičke igre i metode te ih želimo potaknuti da prepoznaju kako je iza svih tih lijepih igara motivacija da nauče abecedu i da nauče čitati. Svi znamo koliko će im to biti potrebno u životu i da će čitanjem jednog dana naučiti mnogo stvari te sami spoznavati svijet, ali i moći uživati u ljetnim pričama koje mogu posuđivati i u našoj knjižnici. Budući da pismenost nije samo olovka i papir, nego imamo razne vrste kao što su informatička, matematička, znanstvena, metodološka ili ekološka, i mi ovdje imamo razne tehnologije. Tako na ovoj edukativnoj radionici djeca, a danas ih imamo dvadeset i petero, rade 3D olovkama, flomasterima, škarama i papirom, jestivom abecedom sa slovima od tjestenine i keksa, a sve to kako bismo im pokazali da nije bitna tehnologija nego volja za učenjem - rekla nam je voditeljica radionice Suzana Biglbauer, koordinatorica pedagoško-animatorskih aktivnosti Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, te dodala da će cijeli mjesec u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek biti u znaku igara s abecedom.
Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. rujna. Ta UNESCO-ova inicijativa, pokrenuta 1967. godine, ističe važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva s nadom da će se jednoga dana riješiti problem nepismenosti u svijetu. Osnovno shvaćanje pismenosti ponajprije podrazumijeva kompetencije u području čitanja i pisanja, no danas ono obuhvaća mnogo više te vrlo često uključuje i osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenje suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drukčijih te osposobljenost za trajno učenje. Upravo Međunarodni dan pismenosti idealan je da bi se još jednom upozorilo na važnost pismenosti - kako osnovnih vještina pisanja i čitanja, tako i svih drugih vrsta i dimenzija pismenosti. D. Miklić
Na radionici djeca rade 3D olovkama, flomasterima, škarama i papirom, jestivom abecedom od tjestenine i keksa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas