Osijek
DAN MAĐARA I MAĐARSKI TJEDAN

Predstavljanje kulture, športa i gastronomije naših susjeda
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Osječani i njihovi gosti moći će ove subote doživjeti uživo mađarski plesni i glazbeni folklor kojima će ih i ove godine darivati brojne mađarske kulturne skupine iz Hrvatske i Mađarske, ali i kušati brojne gastronomske delicije. Posrijedi je priredba Mađarski dan, koju već dvadesetu godinu zaredom priređuje Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka.


Istog dana počinje i peti zaredom Mađarski tjedan u Osječko-baranjskoj županiji u organizaciji Generalnog konzultata Republike Mađarske u Osijeku koji će ponuditi mnoštvo kulturnih, gospodarskih, športskih i gastronomskih događaja, a bit će dodijeljene i stipendije studentima iz redova mađarske manjine. To su jučer s novinarima podijelili mađarski generalni konzul Antonio De Blasio i Népkörov predsjednik Danijel Magdika.

- Obilježavanje Mađarskog dana počeli smo davne 1998., i od tada do danas održavamo tu priredbu na kojoj predstavljamo kulturni amaterizam cijele naše regije. Naša je središnja pozornica uvijek bila na Trgu Ante Starčevića, a dok se glavni osječki trg obnavljao, ovu smo priredbu jedne godine održali na Trgu Sv. Trojstva, u Tvrđi, i Trgu slobode, te se odmah nakon njegove obnove vratili na Starčevićev trg. S obzirom na to da je ove godine obljetničko, 20. izdanje Mađarskog dana, mi smo to zamislili tako da svoj ovogodišnji program prikažemo u dva dana. Tradicionalni folklorni i tradicijski dio održat će se kao i prijašnjih godina u subotu zajedno sa štandovima, folklornim skupinama i svečanim mimohodom. No ove godine, u nedjelju, u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj priređujemo izložbu slika mađarskih umjetnika iz Slavonije i Baranje, a bit će održana i amaterska predstava kazališne skupine Pódium iz Suze. Potporu ovom događaju dat će i gradovi prijatelji Pečuh te 13. okrug Budimpešte koji u Osijek šalju folkloraše, puhače i mažoretkinje - istaknuo je Magdika. D. Celing
MAĐARSKI TJEDAN OD 8. DO 16. RUJNA
Generalni konzul Antionio De Blasio govorio je o Mađarskom tjednu koji će trajati od 8. do 16. rujna. Osječane očekuju po jedna lutkarska i kazališna predstava te koncert s glazbom iz opereta i mjuzikala (subota), dječji športski dan i sjećanje na “zlatni tim”, odnosno mađarsku nogometnu reprezentaciju iz 1953. (utorak), stručni forum o ekološkoj proizvodnji (četvrtak), izložba fotografija (srijeda) i Ribarski dani u Kopačevu (subota i nedjelja). Detaljan raspored događaja može se pronaći na internetu na stranici www.madjarskitjedanosijek.hu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA I DOZVOLU ZA DIZANJE AVIONA

Od sljedećeg tjedna kreće
aviotretiranje komaraca
nad Osijekom!

2

NISU LUKSUZ, NEGO POTREBA

Klima-uređaji: Koliko
para, toliko muzike?

3

ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!

oglas