Osijek
DAN MAĐARA I MAĐARSKI TJEDAN

Predstavljanje kulture, športa i gastronomije naših susjeda
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Osječani i njihovi gosti moći će ove subote doživjeti uživo mađarski plesni i glazbeni folklor kojima će ih i ove godine darivati brojne mađarske kulturne skupine iz Hrvatske i Mađarske, ali i kušati brojne gastronomske delicije. Posrijedi je priredba Mađarski dan, koju već dvadesetu godinu zaredom priređuje Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka.


Istog dana počinje i peti zaredom Mađarski tjedan u Osječko-baranjskoj županiji u organizaciji Generalnog konzultata Republike Mađarske u Osijeku koji će ponuditi mnoštvo kulturnih, gospodarskih, športskih i gastronomskih događaja, a bit će dodijeljene i stipendije studentima iz redova mađarske manjine. To su jučer s novinarima podijelili mađarski generalni konzul Antonio De Blasio i Népkörov predsjednik Danijel Magdika.

- Obilježavanje Mađarskog dana počeli smo davne 1998., i od tada do danas održavamo tu priredbu na kojoj predstavljamo kulturni amaterizam cijele naše regije. Naša je središnja pozornica uvijek bila na Trgu Ante Starčevića, a dok se glavni osječki trg obnavljao, ovu smo priredbu jedne godine održali na Trgu Sv. Trojstva, u Tvrđi, i Trgu slobode, te se odmah nakon njegove obnove vratili na Starčevićev trg. S obzirom na to da je ove godine obljetničko, 20. izdanje Mađarskog dana, mi smo to zamislili tako da svoj ovogodišnji program prikažemo u dva dana. Tradicionalni folklorni i tradicijski dio održat će se kao i prijašnjih godina u subotu zajedno sa štandovima, folklornim skupinama i svečanim mimohodom. No ove godine, u nedjelju, u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj priređujemo izložbu slika mađarskih umjetnika iz Slavonije i Baranje, a bit će održana i amaterska predstava kazališne skupine Pódium iz Suze. Potporu ovom događaju dat će i gradovi prijatelji Pečuh te 13. okrug Budimpešte koji u Osijek šalju folkloraše, puhače i mažoretkinje - istaknuo je Magdika. D. Celing
MAĐARSKI TJEDAN OD 8. DO 16. RUJNA
Generalni konzul Antionio De Blasio govorio je o Mađarskom tjednu koji će trajati od 8. do 16. rujna. Osječane očekuju po jedna lutkarska i kazališna predstava te koncert s glazbom iz opereta i mjuzikala (subota), dječji športski dan i sjećanje na “zlatni tim”, odnosno mađarsku nogometnu reprezentaciju iz 1953. (utorak), stručni forum o ekološkoj proizvodnji (četvrtak), izložba fotografija (srijeda) i Ribarski dani u Kopačevu (subota i nedjelja). Detaljan raspored događaja može se pronaći na internetu na stranici www.madjarskitjedanosijek.hu.
Možda ste propustili...

TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE VEĆ 24 GODINE

Stomatolozi proslavili dan sv. Apolonije

MAĐARI ISTOČNE SLAVONIJE

Promocija knjige Denisa Njarija

‘’JEDAN DAN S POLETARCIMA NA LOGOROVANJU’’

Djeco, s izviđačima na logorovanje!