Svijet
ČAK 7,5 TISUĆA KANDIDATA ZA 518 POZICIJA

Počela izborna kampanja u BiH, Komšić već napada RH
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini službeno počinje u petak, točno mjesec dana uoči izbora zakazanih za 7. listopada, a zamjenik predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Stjepan Mikić tim je povodom u četvrtak pozvao sve političke stranke i kandidate da kampanju vode sukladno zakonu te da posebice izbjegavaju uporabu jezika mržnje, kakav se mogao primijetiti proteklih tjedana i mjeseci.
"Pozivam političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka i koalicija te angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode poštenu i korektnu izbornu kampanju", kazao je Mikić u Sarajevu. Podsjetio je kako je SIP ranije ovjerio kandidaturu 58 političkih stranaka, 34 neovisna kandidata i 36 stranačkih koalicija. To je 30 političkih subjekata više negoli na izborima 2014. godine‘‘, dodao je Mikić. Za ukupno 518 pozicija na različitim razinama vlasti, od državne do županijske, natjecat će se oko 7,5 tisuća kandidata. Birat će se novi članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu državnog parlamenta, zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.
U međuvremenu, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima Željko Komšić u četvrtak je optužio Hrvatsku da opljačkanim novcem otvara konzulate po BiH, poput onoga koji je dan ranije otvoren u Livnu. Komšić tvrdi kako je uspostava konzulata u Livnu zapravo financirana novcem građana Bosne i Hercegovine, a ta teza temeljena je na tvrdnji kako Hrvatska zapravo pljačka BiH koristeći njezine resurse bez naknade, u konkretnom slučaju vodu iz Buškog jezera kod Livna, koje se koristi kao akumulacija za potrebe hidroelektrane "Orlovac" pokraj Sinja. "Koristeći vodu iz akumulacije Buškog jezera, Hrvatska elektroprivreda godišnje proizvede goleme količine električne energije što joj donese nezakonite, čiste dobiti od minimalno 70 milijuna konvertibilnih maraka (35,8 milijuna eura). Hrvatska to radi potpuno nezakonito bez sporazuma s BiH a prema ‘dozvoli‘ njezine ugašene paratvorevine tzv. Herceg Bosne", pojašnjava Komšić svoje navode. Komšić u učestalim istupima poput ovoga, čiji je očevidni cilj mobiliziranje bošnjačkog biračkog tijela na čiju potporu računa. H