Svijet
POBUNILI SE PROTIV MIROVINSKE REFORME

Rusi na izborima u jeku prosvjeda
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Rusi u nedjelju izlaze na regionalne i lokalne izbore u vrijeme kada se vladajuća stranka Jedinstvena Rusija našla na udaru kritika zbog planiranog povišenja dobne granice za odlazak u mirovinu. Jedinstvena Rusija, koja je osvojila dvotrećinsku većinu u saveznom parlamentu prije dvije godine, na udaru je kritika otkako je njezin čelnik, premijer Dmitrij Medvjedev, najavio mirovinsku reformu prije tri mjeseca. Čak 71 posto ispitanih reklo je da ne odobrava premijerov rad u anketi koju je prošli tjedan proveo Levada centar diljem zemlje. Nezadovoljnih radom parlamenta je 68 posto, što je najveći postotak u desetljeću.
Ruski politički analitičar Nabi Abdulajev rekao je za agenciju dpa da bi to moglo utjecati na rezultate vladajuće stranke na predstojećim izborima. "Čini se da je u padu interes za politiku i manje je kandidata u usporedbi s prijašnjim izbornim ciklusima", kazao je Abdulajev, direktor za Rusiju u globalnoj konzultantskoj kompaniji Control Risks Group. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin, za kojega se očekuje da će biti ponovno izabran u nedjelju, distancirao se od Jedinstvene Rusije i natječe se kao neovisan kandidat.
Predsjednik Vladimir Putin, koji se također natjecao kao neovisan kandidat na predsjedničkim izborima u ožujku i osvojio četvrti mandat, prošli je tjedan zatražio potporu građana za mirovinsku reformu. Putin je sugerirao da se dobna granica za umirovljenje poveća na 60 godina ženama i na 65 muškarcima.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana