Regija
PREGOVORI DO KRAJA GODINE

Sadržaj Zakona o Vukovaru još uvijek nepoznat
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Gradonačelnik Penava ističe kako je puno toga pod upitnikom, no da neće pristati na "makar što"
VUKOVAR

Novi zakon o Vukovaru potencijalnim bi investitorima trebao olakšati pokretanje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja ljudi, a o procesu njegove izrade i datumu stupanja na snagu u gradu na Dunavu već se dugo govori.


Prema najavama iz gradske uprave, konačno stajalište Europske komisije trebalo je biti poznato do početka ljeta, no taj je rok sada prolongiran. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je prijedlog nacrta novog zakona u fazi komunikacije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s povjerenicima i operativcima unutar Europske komisije.
- Vode se pregovori, a rezultat je još pod upitnikom. Ne znamo što ćemo dobiti kao krajnji ishod, u kojoj će mjeri naši interesi biti zadovoljeni i na kraju krajeva hoćemo li uopće željeni cilj ostvariti. Očekujem kako ćemo krajem godine znati na čemu smo, jesu li nam zahtjevi prošli i u kojoj je mjeri Europska komisija uvažila ono što smo tražili - naveo je Penava i naglasio kako je neupitna volja Vlade RH da pomogne u tom procesu. Ponovio je kako gradske vlasti, kao inicijator novoga zakona, imaju jasan stav da neće pristati na "makar što", odnosno inzistiraju na cjelovitom rješenju konkretnih mjera.
- Od Ministarstva tražimo da naše stavove jasno prenese u Bruxellesu. Potrebne su nam velike i radikalne stvari po kojima ćemo biti prepoznati i sve što nije na tom tragu i što je u već viđenom okviru koji je primjenjivan na gradove koji nisu prošli ono što je Vukovar prošao u Domovinskom ratu nama je neprihvatljivo jer neće donijeti rezultate kojima težimo. Ne želimo ponoviti efekte kakav je imao Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara iz 2001. godine. Ako smo već imali ideju o donošenju novoga zakona i dovoljno snage i znanja da je nametnemo Vladi RH, onda želimo da efekti zakona daju konkretne pomake u Vukovaru - naglasio je Penava.
Gradonačelnik kaže kako su posljedice agresije na Vukovar ogromne i stoga veliki trebaju biti i rezultati primjene novoga zakona. Svjestan je kako je cijeli proces diktiran dogovorima i pregovorima, ali i pritiscima, pa Vukovarcima ostaje vjerovati kako će Vlada imati dovoljno snage, znanja i mehanizama da se izbori za vitalne interese Vukovara.
- Sam proces pregovaranja traje već godinu i pol, a prethodno smo više od dvije godine radili na njemu i stoga treba pričekati još malo i vidjeti što će nam prijedlog toga zakona donijeti - poručio je Penava.
Dragana Korpoš
prijedlozi
Žele biti područje primamljivo ulagačima
Ključ je razvoja u jakom gospodarstvu
Iz vukovarske gradske uprave navode kako samo jako gospodarstvo može izvući Vukovar iz postojeće situacije. Kako u gradu ne postoji gospodarska vitalnost koja može spriječiti odlazak ljudi, iskristalizirao se zaključak da je jedino rješenje stvaranje područja iznimno primamljivog za potencijalne investitore. Pripremljeni su prijedlog radno nazvali Zakon o poticanju investicija u grad Vukovar i akt u prosincu 2016. godine dostavili premijeru Plenkoviću i ministrici Žalac, a u njegovo se definiranje uključilo više ministarstava, ponajprije ministarstva financija i pravosuđa. Prema mišljenju čelnika Vukovara, postojeći Zakon o obnovi i razvoju Vukovara definira olakšice za investitore, ali one nisu postigle očekivani rezultat.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz