Regija
DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE ŠEĆERANE

Kreće rušenje starih škola, obraslih u korov i šikaru
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Izvođač radova u ponedjeljak će biti uveden u posao, rok završetka kraj 2018.
ŽUPANJA - U ponedjeljak konačno kreće rušenje starih i oronulih zgrada OŠ Mate Lovraka i Gimnazije, s kojima mještani naselja Šećerana već više od 20 godina muku muče.
Ruglo su tog dijela grada, obrasle u korov i šikaru, leglo štakora i mogući izvor zaraze, a pretvorene su i u divlji deponij. Prava je sreća, ističu građani koji žive u blizini, da u ruševnim objektima još nitko nije stradao. Prije dvije godine beskućnik koji je ondje povremeno boravio namjerno je izazvao požar i napuštena zgrada je dva puta gorjela. Prizori u školama su katastrofalni i teško je vjerovati da se sve ove godine taj problem nije uspio riješiti. "Ovo je županjska sramota! Tko zna čega sve ovdje nema! Bojimo se da će nam se u stanove početi uvlačiti zmije, kao da živimo u nekom getu. Ljudi ovdje dovoze i bacaju što stignu, a mi od nesnosnog smrada ne možemo sjediti u dvorištima ni otvoriti prozore", žale se stanari okolnih zgrada. Kažu da će povjerovati u to da će škole biti uklonjene tek onda kada stigne bager i krene rušenje jer do sada je, kažu, bilo raznih obećanja, ali dalje od toga nije se otišlo.
Gradu su sve ove godine ruke bile svezane jer je riječ o tuđoj imovini, a svi pokušaji da se ona prenese u gradsko vlasništvo bili su neuspješni. Zgrade su u vlasništvu tri županjske srednje škole. Iako su ravnatelji cijelo vrijeme tvrdili su da su "za", tražene suglasnosti školskih odbora nisu stizale. Prije tri godine Vukovarsko-srijemska županija, koja je osnivač županjskih srednjih škola, izradila je projekt rušenja školskih zgrada u naselju Šećerana.
- Proveli smo postupak jednostavne javne nabave u kojem smo izabrali izvođača radova, a to je Jakša d.o.o. iz Županje, i u ponedjeljak, 10. rujna, bit će uveden u posao. Obveza izvođača je da sruši zgrade, očisti teren i dovede ga u stanje da se može kositi. A ima pravo od iskoristivog građevinskog materijala uzeti što mu treba – pojašnjava voditelj Odsjeka za komunalnu naknadu, komunalno i prometno redarstvo Grada Županje, Branko Maričić.
rijednost radova je 100 tisuća kuna, zajednički će ih financirati Vukovarsko-srijemska županija i Grad Županja, a okvirni rok završetka je do kraja godine. Maričić je s izvođačima radova ovih dana obišao objekte i obavio detaljno snimanje stanja pred početak rušenja. U zgrade se, koje su ruševne i u jako lošem stanju, od smeća na divljem odlagalištu koje je niknulo u dvorištima gotovo ne može ni ući. U devastiranim objektima koji godinama propadaju i dio drvene građe već je istrunuo, ima jako puno građevinskog materijala koji je neiskoristiv. Prema projektu, ondje ima oko 4000 kubičnih metara građevinskog otpada, što je jako velika količina koju treba zbrinuti. Maričić vjeruje da će posao biti kvalitetno obavljen, prije svega na zadovoljstvo mještana naselja Šećerana, kojima su stare škole u posljednje dva desetljeća bile velik problem.
Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

PETRIJEVAČKE ŽETVENE SVEČANOSTI

Aneti Bošnjaković kruna kraljice žetve

DONACIJA OBITELJI SMILJANIĆ I ZELIĆ

“Jaglaci” dobili novi dom

OPĆINA NOVA BUKOVICA

Saniraju mostove i mjesne domove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana