Regija
ARHIVSKI DOKUMENTI

Knjiga o zavičajnicima Županje od 1928. do 1945.
Objavljeno 7. rujna, 2018.
ŽUPANJA - U županjskoj Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga "Zavičajnici grada Županje 1928. - 1945.". O "Zavičajnicima" su govorili Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, urednik i priređivač knjige Stjepan Prutki te recenzenti Dražen Živić i Zlatko Virc. Knjiga je plod dugogodišnjega rada Arhiva u Vukovaru na objavljivanju vrijednih arhivskih dokumenata u okviru redovite edicije pod nazivom "Gradivo za povijest Vukovarsko-srijemske županije.
- Ovo je neprocjenjiv izvor za proučavanje županjske prošlosti. To je popis svih obitelji, njihovih članova, zanimanja, godina rođenja, nadnevaka smrti i drugih podataka. U tome leži važnost arhivskog dokumenta, jer on služi za proučavanje biografija, rodoslovlja, demografije, gospodarstva i kretanja stanovništa u razdoblju kada se Županja počinje profilirati kao građanska sredina - kazao je Stjepan Prutki. Zlatko Virc ustvrdio je da je u "Zavičajnicima" snimljena i popisana jedna stara Županja.
- To je knjiga koja će mnogim pojedincima starosjediocima biti draga jer će pročitati povijest svoje obitelji i okolne rodbine, a pomoći će i istraživačima povijesti Županje - kazao je Virc. M.L.O.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI I USTANOVE JEDNO - HRVATSKA POŠTA DRUGO

HP: Manja kašnjenja, i to samo zbog nejasnih adresa

2

IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu

3

RONIOCI I RIBIČI - EKOAKCIJA NA BAJERU

Ronioci s dna bajera
vadili olupine auta